(VIDEO) MALO JE FALILO: Dva suhoja umalo da se zakucaju u Putinov avion
Foto: AP

Sprečen sudar

(VIDEO) MALO JE FALILO: Dva suhoja umalo da se zakucaju u Putinov avion

Planeta -
Dispečeri na aerodromu "Vnukovo" uspeli su da spreče ozbiljnu tragediju na nebu iznad Tverske oblasti, kada je umalo došlo do sudara aviona Tu-134 specijalnog letačkog odreda "Rusija" i dva lovca Su-27, koji su mu išla u susret.

Tu-134 je poleteo sa moskovskog aerodroma "Vnukovo" za Sankt Peterburg oko 11 ujutro 4. februara. Nekoliko minuta kasnije trebalo je da preleti nebo nad selom Pačinok u Tverskoj oblasti, ali u tom trenutku iz avio-baze "Hatilovo", uzletela su dva vojna lovca Su-27 i krenula mu u susret.

Avion Tu-134, koji pripada Specijalnom letačkom odredu "Rusija", zaduženom za prevoz visokih funkcionera, pa i predsednika i premijera Rusije, poleteo je sa "Vnukova" samo sa posadom.

Istovremeno, dva Su-27 iz vojne vazduhoplovne baze "Hatilovo" bila su na redovnom trenažnom letu, takođe na 10.000 metara i skrenuli su ka Pačinoku.

Kontrolori leta na "Vnukovu" primetili su da se lovci velikom brzinom od 1.300 kilometara na sat približavaju putničkom avionu, pa su naredili posadi "tupoljeva" da počne da se spušta. Kako navode ruski mediji, samo nekoliko sekundi delilo je avione od sudara.

Taj
Taj

Lovci su preleteli iznad Tu-134 i nastavili ka aerodromu Besovec u Karelskoj oblasti, a putnički avion odleteo je ka Sankt Petersburgu.

Rusko Ministarstvo odbrane demantovalo je navode o incidentu na nebu iznad Tverske oblasti. Oni su naveli da su i Tu-134 i dva lovca bili na redovnim letovima, ali da "nije bilo opasnog približavanja aviona".

"Nismo dobili nikakvu prijavu ni od moskovskog ni od sanktpeterburškog centra o narušavanju procedura preleta vojnih aviona. Lovci su leteli po ranije utvrđenoj maršruti i njihov let je najavljen civilnoj kontroli leta", saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

Prosudite sami.

(Lifenews.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track