IZGUBLJENA MLADOST: Milion dece izbeglica pobeglo od rata u Južnom Sudanu
Foto: Rojters

Krah

IZGUBLJENA MLADOST: Milion dece izbeglica pobeglo od rata u Južnom Sudanu

Planeta -

Više od milion dece pobeglo je iz Južnog Sudana zbog rata, a još milion dece je raseljeno unutar zemlje, saopštio je danas UNICEF.

Od građanskog rata u Južnom Sudanu do sada je pobeglo milion dece, što doprinosi jednoj od najvećih svetskih izbegličkih kriza, saopštile su danas UNHCR i UNICEF. U saopštenju ove dve agencije UN navodi se da je još milion dece raseljeno unutar same zemlje, nakon što su bili primorani da napuste svoje domove zbog sukoba.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Budućnost čitave generacije je na ivici. Zastrašujući podaci da je jedno od petoro dece primorano da pobegne iz svog doma ilustruje kako je sukog razoran za najranjivije u zemlji", rekla je regionalna direktorka Unicef-a za istočnu i južnu Afriku Lejla Pakala, prenosi AP.

Prema izveštaju 62 odsto izbeglica iz Južnog Sudana su deca, a više od 750.000 dece je samo ili bez svojih porodica. Ukupno je od rata u Južnom Sudanu pobeglo oko 1.8 miliona ljudi.

Za decu koja još žive u Južnom Sudanu situacija ne obećava. Skoro 75 procenata dece ne ide u školu, kaže se u izveštaju UN, što je najveća populacija dece na svetu koja nema pristup obrazovanju.

(Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track