IZNENAĐENJE VEKA: Vatikan stao na stranu Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini
Foto: Profimedia

Presedan

IZNENAĐENJE VEKA: Vatikan stao na stranu Ruske pravoslavne crkve u Ukrajini

Planeta -

Rimski papa je pozvao ukrajinskog ambasadora u Vatikanu zbog kontroverznog zakona koji je usmeren protiv Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, saopštio je sveštenik UPC MP, protojerej Nikolaj Danilovič

„Da znaju narodni poslanici Vrhovne rade Ukrajine. Vatikan je zabrinut zbog mogućnosti donošenja 4128 i 4511 (zakona protiv UPC MP). Pozvali su našeg ambasadora u Vatikanu. Vatikan je u potpunosti solidaran sa pozicijom rimokatoličkog episkopa Stanislava Širokoradjuka na tu temu“, napisao je on na Fejsbuku.

Podsetimo, episkop Harkovsko-zaparoške dijeceze Rimokatoličke crkve u Ukrajini Stanislav Širokoradjuk kritikovao je pomenute zakone. Parlament Ukrajine trebalo je da razmatra dva zakona o statusu verskih organizacija.

Prvi zakon predviđa da verske organizacije čiji rukovodeći centri se nalaze u državi koju je Ukrajina proglasila za „državu agresora“ mogu da imenuju mitropolite i episkope samo u dogovoru sa ukrajinskim vlastima.

Drugi zakon omogućava parohijanima da menjaju jurisdikciju crkvenih opština, čiji centri su kako u Ukrajini, tako i van nje.

U Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi Moskovske patrijaršije (UPC MP) te zakone smatraju represivnim i plaše se da će oni ozakoniti otimanje hramova.

(Sputnjik Srbija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja