IZVEŠTAJ CIA: Tri najveće pretnje svetu u 2016. godini
Foto: AP

Terorizam prva pretnja

IZVEŠTAJ CIA: Tri najveće pretnje svetu u 2016. godini

Planeta -
Jedan od direktora CIA-e, general pukovnik Vinsent Stjuart, upozorio je kako će ID u 2016. verovatno izvršiti još napada u Evropi i da je vrlo verovatno kako će pokušati napade i na američkom tlu

VAŠINGTON - Direktor CIA-e Džejms Klaper i drugi zvaničnici upozorili su da je napad Islamske države na tlu SAD-a bio neizbežan, da Severna Koreja ima sposobnost da proizvede do 100 nuklearnih bombi i da bi ruski i kineski hakeri mogli probiti u informacione mreže.

Evo šta CIA vidi kao najveće prijetnje svetu u 2016.

1. Islamska država: Klaper je Kongresu ID opisao kao 'nadmoćnu terorističku pretnju', odlučnu militantnu skupinu koja bi mogla rukovoditi i inspirisati napade na velik broj ciljeva širom sveta.

Jedan od direktora CIA-e, general pukovnik Vinsent Stjuart, upozorio je kako će ID u 2016. vjerovatno provesti još napada u Evropi te da je vrlo verovatno kako će pokušati napade i na američkom tlu.

"Utvrđeno je da su u Islamskoj državi odlučni u nameri da prevladavaju 'logističke izazove' potrebne za takav napad", kazao je Stjuart te dodao kako će lideri ID biti pojačano uključeni u 'režiranje', a ne samo podsticati usamljene napadače.

Klaper tvrdi da su nasilni ekstremisti aktivni u 40 zemalja i da danas imaju više sigurnih utočišta nego ikad u istoriji. ID i njegovih 8 ogranaka, kako su naveli, infiltrirali su se diljem svijeta ponajviše zahvaljujući izbegličkom egzodusu, ubacujući svoje operativce među migrante.

2. Sajber špijunaža: Klaper je rekao kako je sajber špijunaža i dalje jedna od najvećih opasnosti za vlade širom sveta i upozorio da će i ID razviti slične sposobnosti. Ruski i kineski hakeri su ciljali informacijske sisteme koje kontroliše američka vlada i industrija. Ugrožene su vojne mreže, lanci nabave i važne informacione strukture, a mnogi su bili predmetom hakerskih napada.

'Mogli bismo se naći u novom Hladnom ratu', kazao je Klaper.

3. Nuklearna Severna Koreja: Ovih dana Severna Koreja je ponovno pokrenula plutonijumski reaktor u Jongbjonu na granici s Kinom, postrojenje u kome nije zapažena aktivnost još od njegovog zatvaranja 2007. godine.

Stručnjaci za nuklearno oružje veruju kako Pjongjang ima sposobnost da do 2020. godine ima između 20 i 100 nuklearnih bombi. Klaper je Senat upoznao da reaktor sada radi dovoljno dugo da nadoknadi plutonijum. 'U pitanju su sedmice ili meseci', kazao je.

Severna Koreja lansirala je u nedjelju raketu dugog dometa koja na sebi nosi satelit za promatranje Zemlje. Lansiranje je usledilo vrlo brzo nakon što su 6. januara navodno proveli uspešno testiranje hidrogenske bombe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track