JAPAN U KANDŽAMA MILITANTNE SEKTE: Vraćaju imperiju i ukidaju prava žena!
Foto: Profimedia

Opasnost! Pobeda ekstremista na izborima

JAPAN U KANDŽAMA MILITANTNE SEKTE: Vraćaju imperiju i ukidaju prava žena!

Planeta -

Trijumfom premijera Šinza Abea na parlamentarnim izborima šintoistički kult Nipon Kajgi, čiji je on član, preuzima kontrolu nad Zemljom izlazećeg sunca

TOKIO - Japanski premijer Šinzo Abe pobedio je juče na izborima za 242 mesta u gornjem domu parlamenta.Trijumf konzervativnog predsednika vlade i njegove Liberalno-demokratske partije (LDP) doveo je do toga da opasna i militantna sekta Nipon Kajgi učvrsti svoj položaj u državnim institucijama i sad vuče sve konce u Zemlji izlazećeg sunca, piše američki Dejli bist.Veliki uticaj- Nipon Kajgi, u prevodu Japanska konferencija, jeste šintoistička sekta, koja veruje da je car bog, a da su Japanci božanska rasa dok su svi drugi narodi inferiorni. Premijer Abe i više od polovine njegovog kabineta su članovi kulta. Sektom upravlja Tadae Takubo, bivši novinar, i ima samo 35.000 članova u zemlji od 127,3 miliona stanovnika, ali članovi su ljudi na najvišim državnim položajima, pojedini šintoistički sveštenici i pripadnici vladarske porodice, pa ima neverovatan politički uticaj. Sekta namerava da ukine posleratni ustav, ukine zakone o ljudskim pravima i pravima žena i protera sve strance - piše Dejli bist.

Sekta je zvanično nastala u maju 1997, dodaju, ali nezvanično postoji još od sedamdesetih godina.- Pobeda LDP dovodi do mogućnosti da se ukine moderni demokratski ustav Japana i da se zemlja vrati skoro vek unazad, kad je car smatran bogom. LDP tvrdi da je revizija ustava neophodna kako bi se Japan suprotstavio Kini - piše Dejli bist.Iza svih pokretaNovinar Tamocu Sugano objavio je knjigu o sekti.- Školovao sam se u Teksasu i kad sam se vratio pre deset godina, video sam da se Japan promenio. Ludaci se nisu više sramili da govore, učestali su protesti grupa koje žele da proteraju strance, da se ponište prava žena... Istražujući kako se to dogodilo, došao sam do sekte Nipon Kajgi. Oni su svuda i oni su iza svih tih pokreta - tvrdi Sugano.On dodaje da je jedan od osnovnih ciljeva sekte vraćanje starih zakona o braku.- Žele da ukinu prava žena i da Japan postane zemlja muškaraca, kao što je to nekad bio. Oni žele povratak militantnog feudalnog društva, u kojem žene, deca i stranci nemaju nikakva prava osim da ćute - tvrdi Sugano.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track