JEDNA BOMBA PRETI BUDUĆNOSTI JAPANA: A pred njom je država BESPOMOĆNA
Foto: AP Photo

Natalitet

JEDNA BOMBA PRETI BUDUĆNOSTI JAPANA: A pred njom je država BESPOMOĆNA

Planeta -

Istraživanje je pokazalo da u Japanu više od 4 miliona sredovečnih samaca još uvek živi sa svojim starijim roditeljima i financijski zavise o njima, prenosi Independent.

Ovaj trend doprinosi padu nataliteta i starenju populacije. U državi je oko 4,5 miliona nezaposlenih samaca između 35 i 54 godine života koji još uvek žive sa roditeljima. Istraživači su ih nazvali "samci paraziti".

Dok se premijer Šinzo Abe bori protiv manjka radne snage, generacija koja je nekada bila bezbrižna sada strahuje jer ne zna kako će preživeti kada njihovi roditelji preminu. Mnogi će najverojatnije završiti kao teret države na socijalnoj pomoći sistema koji je već jako opterećen zbog starenja populacije. Populacija se smanjuje i stari Japanski Državni institut za proučavanje populacije i socijalne sigurnosti objavio je da do 2065. očekuje pad broja stanovništva sa 127 miliona na 88.

Taj broj ćepasti na 51 milijun do 2115. ako se nastave negativni trendovi. Do 2065. skoro 40 odsto stanovništva biće stariji građani. Ekonomisti opisuju situaciju kao "demografsku tempiranu bombu". "Za sve je kriva ekonomija" Sociolog Masahiro Jamada skovao je frazu "samci paraziti" 1997. godine. Za Rojters je izjavio da ih je oko 20 odsto potpuno zavisno od roditelja.

"Kada potroše uštedu i nasledstvo, ostaće na teret državi", rekao je Jamada. Mnogi "samci paraziti" tvrde da nisu sami odabrali taj stil života, već je za sve kriva ekonomija. Stručnjaci kažu da je do izbjegavanja braka došlo zbog povećanja slabo plaćenih i nestabilnih poslova. Trenutno 40 odsto radne snage čine honorarni i privremeni radnici, a u osamdesetima ih je bilo samo 20 odsto.

(Index)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Kako se meštani Lužana protestom bore protiv bede?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track