JEDNIMA JE DRAGO, DRUGIMA NIJE: Sa svih strana sveta stižu reakcije na Trampovu pobedu
Foto: AP

Izabran novi predsednik SAD

JEDNIMA JE DRAGO, DRUGIMA NIJE: Sa svih strana sveta stižu reakcije na Trampovu pobedu

Planeta -

Izvesna pobeda kandidata republikanaca Donalda Trampa na predsedničkim izbima danas je uzdrmala svetsku javnost, a sa svih strana sveta stižu rekacije.

Jedni su čestitali, dok drugi i nisu baš zadovoljni rezultatima američkih izbora.

Od svetskih lidera, među prvima koji su Trampu čestitali pobedu je predsednik Rusije, Vladimir Putin koji je izrazio nadu da že zajedničkim radom uspeti da rusko-američke odnose izvedu iz krize.

"Siguran sam da će dijalog na relaciji Moskva-Vašingtona, uzimajući o obzir obostrane stavove, odgovarati interesima i Rusije i SAD", poručio je Putin.

Mađarski premijer Viktor Orban čestitao je danas republikanskom kandidatu Donaldu Trampu na izbornoj pobedi za predsednika u SAD, poručivši da je "demokratija još živa".

"Kakve divne vesti. Demokratija je još živa", objavio je Orban na svom Fejsbuk profilu.

Fedrika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, poručila je danas da će Evropska unija nastaviti da sarađuje sa SAD posle izbora republikanskog kandidata Donalda Trampa za novog predsednika SAD.

"Veze EU i SAD su dublje od bilo kakve promene u politici", istakla je Mogerini, preneo je AFP.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc izjavio je danas da će EU biti teže sa Donaldom Trampom, koji je izabran za novog predsednika SAD, nego sa prethodnom američkom administracijom.

Predsednica francuskog desničarskog Nacionalnog fronta Marin Lepen čestitala je republikanskom kandidatu Donaldu Trampu na vođstvu na predsedničkim izborima u SAD.

I šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu čestitao je Donaldu Trampu na pobedi.

Čavušoglu je istakao da će Ankara ojačati "odnose i saradnju zasnovane na poverenju" sa SAD.

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je pobedu republikanskog kandidata Donalda Trampa nazvao "upozorenjem za Nemačku i Evropu".

"Tramp je pionir novog autoritarnog i šovinističkog međunarodnog pokreta. On je takođe i upozorenje za nas", rekao je Gabrijel u intervjuu za medijsku grupu Funke Medijengrupe.

Britanska premijerka Tereza Mej čestitala je Donaldu Trampu pobedu na predsedničkim izborima u SAD i rekla da će Britanija i SAD ostati "snažni i bliski partneri po pitanju trgovine, bezbednosti i odbrane".

"Želim da čestitam Donaldu Trampu na izboru za novog predsednika SAD nakon žestoke kampanje", rekla je ona u saopštenju.

Lider britanske Nezavisne partije Najdžel Faraž čestitao je Donaldu Trampu pobedu na predsedničkim izborima u Sjedinjenim američkim državama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track