JEZIVA ŠKOLA DŽIHADA: Dečak uči na plišanom medi da odseca glave

Indoktrinacija

JEZIVA ŠKOLA DŽIHADA: Dečak uči na plišanom medi da odseca glave

Planeta -
Sirijski korisnici društvenih mreža osudili su video navodeći da je “jedno detinjstvo uništeno”

Najnoviji bizarni video Islamske države šokirao je javnost jer se na njemu dete ohrabruje i uči kako da obezglavljuje ljude. Na snimku koji su stručnjaci ocenili kao “jedan od najgorih vidova zlostavljanja dece”, vidi se dečak obučen u crnu odeću, kakvu nose islamistički militanti, kako nožem pokušava da odseče glavu svojoj plišanoj igrački dok s eiza njega nalazi zastava ISIL-a.

Dečak predškolskog uzrasta u ruci drži veliki lovački nož, a čovek koji se ne vidi na snimku bodri ga uzvikujući “Takbir”, što na arapskom zanči “Bog je veliki”.

Sirijski korisnici društvenih mreža osudili su video navodeći da je “jedno detinjstvo uništeno”. Snimak niskog kvaliteta nisu direktno objavili džihadisti preko svojih kanala i njegovo poreklo zasad je nepoznato. Video je podelio očigledno obožavalac ISIL-a na svom tviter nalogu uz naslov “Sin jednog mudžahedina, drugi deo”.

Džuli Lenarc, direktorka za spoljnu politiku Centra za ljudsku bezbednost, postavila je fotografiju iz videa na svoj profil uz opis: “Video kako dete obezglavljuje plišanog medu. Ovo je zlostavljanje dece od strane najvećeg zla”.

ISIL ima dugu istoriju iskorišćavanja dece u svojoj propagandi. Uz to tvrde da imaju i “školu džihada” u kojoj decu ispod deset godina teraju da gledaju scene odsecanja glava i raznih tortura, kao i da koriste vatreno oružje. Ujedinjene nacije ranije su kritikovale ISIL zbog uspostavljanja trening kampova u kojima regrutuju decu za ratne pohode pod maskom obrazovanja. Kako su istakli, postojanje takvih kampova i upotreba dece u vojnim operacijama je ratni zločin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja