JILDIRIM: Nema odštete Rusiji, samo smo izrazili žaljenje
Foto: AP

Promenio izjavu

JILDIRIM: Nema odštete Rusiji, samo smo izrazili žaljenje

Planeta -

Turski premijer Binali Jildirim povukao je danas raniju ponudu za plaćanje odštete Rusiji zbog obaranja ruskog vojnog aviona u Siriji prošlog novembra.

"Plaćanje odštete Rusiji nije u ponudi, samo smo izrazili žaljenje", izjavio je Jildirim prema tvrdnji "CNN Turk", koju je preneo AFP.

Agencija navodi da je ovo objavljeno samo nekoliko sati posle izjave Jildirima da je Ankara spremna da ponudi odštetu za incident koji je potpuno poremetio odnose dve zemlje.

"Mi smo rekli da smo, ako je neophodno, spremni da platimo odštetu. Mislim da smo postigli razumevanje u vezi s ovom aferom. Incident ćemo ostaviti iza nas i nastaviti našim putem", rekao je sinoć turski premijer za državnu televiziju TRT.

AFP navodi da je konfuzija usledila dan pošto je postignut veliki proboj u vezi sa diplomatskom krizom između dve zemlje - koje podržavaju suprotstavljene strane u sirijskom ratu, pošto je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ponudio ruku pomirenja.

Kremlj je objavio da se Erdogan izvinio zbog incidenta koji se desio duž tursko-sirijske granice, ali su turski zvaničnici naveli da je Erdogan pisao ruskom kolegi Vladimiru Putinu kako bi "izrazio žaljenje" zbog incidenta.

AFP navodi da, bez obzira na Jildirimovo povlačenje ponude za odštetu, Erdogan i Putin sutra treba da razgovaraju telefonom, prvi put od obaranja ruskog aviona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track