KADIROV UVODI SVADBENU POLICIJU: Sedeće po venčanjima i loviti pijane i one koji ne igraju pristojno
Foto: AP 25 Apr 2014

Čečensko zavođenje reda

KADIROV UVODI SVADBENU POLICIJU: Sedeće po venčanjima i loviti pijane i one koji ne igraju pristojno

Planeta -

Vlasti u Čečeniji planiraju da naprave posebnu "jedinicu za poroke" koja će patrolirati svadbenim feštama širom regiona da bi osigurali da se niko nije napio ili "nepristojno" plesao.

U turbulentnoj ruskoj regiji, koja je u nedavnoj prošlosti prošla kroz dva vrlo nasilna rata, skoro deset godina na vlasti je Ramzan Kadirov (40), poznat po nizu ekscentričnih odluka a što se tiče ove odluke, ona sledi uputstva za poželjno ponašanje na venčanjima koje je sastavio gradonačelnik Groznog i poslao svim restoranima i drugim javnim mestima u kojima se održavaju venčanja, piše novinar Šaun Voker za Gardian.

U tim upustvima piše da je na venčanjima zabranjeno vatreno oružje i pijančenje, ali je takođe zabranjeno i mladoj da pleše na vlastitom venčanju! Osim toga, zabranjen je i niz "netradicionalnih" plesnih pokreta, kao što je zamena partnera na plesnom podijumu.

"Uspostavićemo specijalne grupe čiji će predstavnici biti prisutni na venčanjima i proveravati jesu li zadovoljene sve pretpostavke za tradicionalno venčanje. Ako primete odeću koja ne odgovora našem mentalitetu ili neprikladne plesne pokrete, odmah će intervenisati", objasnio je predstavnik čečenskog ministarstva kulture za rusku agenciju Itar Tas.

Čak i za Kadirova ova odluka je posebno čudna, s obzirom na njegovu vlastitu "burnu" istoriju na venčanjima. Na primer, ove je godine svadbena povorka njegovog rođaka obilovala je luksuznim nemačkim limuzinama, što se teško uklapa u čečensku "tradiciju".

Bivši američki ambasador u Rusiji Vilijam Burns opisao je venčanje iz 2006. godine u obližnjem Dagestanu na koje je Kadirov upao s velikom pratnjom. Budući lider regiona navodno je pijano poskakivao na venčanju, iz pantalona mu je virio automatski pištolj obliven zlatom, a šou je začinio bacanjem novčanica od 100 dolara na plesačice. Na kraju je mladencima za poklon dao 5 kila čistog zlata, prisetio se Burns.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track