KAKO ĆE TRAMP PROMENITI SVE ZA PRVIH 100 DANA VLADAVINE: Ameriku očekuju radikalne promene sistema
Foto: AP 28 12 2016

Uskoro počinje

KAKO ĆE TRAMP PROMENITI SVE ZA PRVIH 100 DANA VLADAVINE: Ameriku očekuju radikalne promene sistema

Planeta -

U prva tri meseca predsedništva Donald Tramp želi da povuče Ameriku iz ugovora o slobodnoj trgovini, ograniči zaštitu okoline i osnuje tim za obranu od sajber prostora. Takođe bi mogao da pokuša da odbaci Obamaker i da u Vrhovni sud postaviti sudiju s kojim deli poglede na svet, piše Independent.

Novoizabrani predsednik izneo je mnoštvo tvrdnji o tome šta će učiniti u prvih 100 dana u Ovalnom kabinetu. Nakon toliko govora o izgradnji zida na meksičkoj granici, malo je verovatno da će ona započeti tokom prva tri meseca.

Prvih 100 dana predsedništva smatra se periodom u kom nadolazeća administracija određuje tempo promena. Pojam se počeo koristiti tokom administracije F.D. Ruzvelta, koji je taj period iskoristio za uspostavljanje programa Nju Dil.

Nažalost, mnogi predsednici nisu bili toliko uspešni ili su činili velike greške. Predsednik Džon F. Kenedi naredio je neuspešnu invaziju u kubanskom Zalivu svinja.

Barak Obama u prvih se 100 dana pokušao boriti protiv vladajuće ekonomske krize putem Zakona o američkom oporavku i ponovnom ulaganju (ARRA) iz 2009. Tramp je izneo svoje prioritete u video obraćanju u kom tvrdi da mu je najveći cilj da "stavi Ameriku na prvo mesto". U dugom popisu ciljeva koncentrisao se na probleme koje bi mogao da rešava izvršnim naredbama.

Njegovi predlozi uključuju povlačenje iz Transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva, ukidanje "ograničenja proizvodnje američke energije, koja ubija poslove" i otvaranje "miliona visoko plaćenih radnih mesta". Ovo je shvaćeno kao priklanjanje ograničenjima emisija rukovođenim Agencijom za zaštitu okoline (EPA). Tramp je odbacio naučne tvrdnje o promeni klime.

Budući šef osoblja Bele kuće Rajns Prajbus prošle godine je o Trampovom stavu rekao: "Gledajte, biće nepristran oko toga, ali ima svoje osnovno mišljenje, koje je većim delom hrpa besmislica".

Tramp takođe namerava da osnuje tim cajber-kontrole s pripadnicima vojske, zakonodavstva i privatnog sektora. Što se tiče imigracije, planira da "zaustavi ilegalnu imigraciju i imigraciju iz područja s problemima terorizma".U videu je rekao i da će "istražiti sve zloupotrebe viznih režima koje potkopavaju američke radnike". Kao deo obećanja o "isušivanju močvare" želi da zabrani službenicima da postanu lobisti 5 godina nakon napuštanja vlade.

Plan koji nije dobrodošao u Kongresu je izmena Ustava radi ograničenja mandata svih članova Kongresa."Čini se da Tramp ima mnogo prioriteta, zar ne? Prvi je na redu opoziv mnogih Obaminih izvršnih naredbi, kao onih o imigraciji i klimatskim promenama. To može da učini za tren oka", rekao je Lari Sabato, profesor političkih nauka Univerziteta u Virdžiniji.

"Nakon toga brzo želi da imenuje svoj izbor za Vrhovni sud".Dodao je: "Ne zaboravite na snižavanje poreske stope - uvek pobeđuje na strani republikanaca".

Što se tiče spoljne politike, Tramp je rekao da želi da uspostavi novi odnos s Rusijom. Ovo je posebno kontroverzna tema, čak i među njegovim kolegama Republikancima, ali Tramp uprkost tome napominje da je spreman za "reset".

Novoizabrani predsednik očekuje da će se odnosi s Rusijom poboljšati odmah, a javnost s iščekivanjem posmatra što će se dogoditi sa 35 ruskih diplomata koje je Obama proterao iz zemlje nakon skandala s hakovanjem i navodnim mešanjem u predsedničke izbore.

(Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track