KALUĐERICA OTKRILA DETALJE KRVAVOG PIRA U FRANCUSKOJ CRKVI: Pitali su me da li se bojim smrti
Foto: Printscreen Mndailynews.com

napad džihadista u normandiji

KALUĐERICA OTKRILA DETALJE KRVAVOG PIRA U FRANCUSKOJ CRKVI: Pitali su me da li se bojim smrti

Planeta -

Časna sestra koja je bila taoc u crkvi Sent Etjen du Ruvre blizu Ruena u koju su upala dvojica džihadista otkrila je poslednje reči sveštenika Žaka Amela pre nego su mu krvnici prerezali vrat

Sestre Huget Peron i Helena bile su u crkvi u koju su upali devetnaestogodišnjaci Adel Kermik i Abdel Malik Petitžan. Sestra Helena rekla je da su je sveštenikovi krvnici pitali da li se boji smrti, na što je ona rekla da se ne boji jer veruje u Boga.

Sveštenik je povikao na njih: "Stanite, šta radite’, neposredno pre nego što su ga smaknuli.

Žrtva... Sveštenik Žak Ameli (Foto Printscreen bfmtv.com)
Žrtva... Sveštenik Žak Ameli (Foto Printscreen bfmtv.com)

Treća monahinja koja se zatekla u crkvi, sestra Daniela, uspela je da pobegne i pozvati policiju. Sestra Helena rekla je da se molila dok je čekala policiju, a napadači urlikali. U jednom trenutku je osetila slabost i zamolila ih ako može da sedne. Zatražila je i svoj štap za hodanje, a napadač joj ga je dao. Potom su počeli da pričaju o veri i pitali je poznaje li Kuran.

"Da, poznajem ga i poštujem ga koliko poštujem i Bibliju. Pročitala sam više sura (poglavlja u Kuranu) i najveći utisak su mi ostavli oni o miru", rekla im je sestra Helene.

"Mir, to je ono što mi želimo. Dok god postoje bombe u Siriji, nastavićemo s našim napadima. I događaće se svaki dan. Kad vi prestanete, prestaćemo i mi", rekao joj je jedan napadač.

Za to je vreme sestra Huget Peron videla je napadača kako se smije pošto je ubio 85-godišnjeg sveštenika. "Drugi muškarac mi se nasmejao. Ne samozadovoljno kao da je upravo pobedio, nego kao neko ko je stvarno sretan", ispričala je Peron.

Drugi napadač ... Abdel Malik Petitžan
Drugi napadač ... Abdel Malik Petitžan

Lokalna islamska zajednica, uključujući imama i čelnog čoveka kulturne muslimanske organizacije Mohammeda Karabila odbila je da učestvuje u sahrani Adela Kermika čije bi telo, prema muslimanskoj tradiciji, trebalo da pripremi za sahranu čitava zajednica.

(jutarnji .hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja