LISTA ŽELJA: Kastro traži od Obame da vrati Kubi vojnu bazu američke mornarice u Gvantanamu!
Foto: REUTERS

ISTORIJSKI SUSRET

LISTA ŽELJA: Kastro traži od Obame da vrati Kubi vojnu bazu američke mornarice u Gvantanamu!

Planeta -
HAVANA - Američki predsednik Barak Obama i kubanski lider Raul Kastro suočili su danas različite stavove o demokratiji i ljudskim pravima ali su ocenili da su razgovori o tome bili iskreni, a kubanski predsednik je ponovo pozvao na potpuno ukidanje decenijskog trgovinskog embarga SAD protiv Kube

Kastro je apelovao na predsednika SAD da vrati Kubi vojnu bazu američke mornarice u zalivu Gvantanamo. U saopštenju objavljenom nakon sasatanka sa Obamom, kubanski predsednik je pozdravio promene koje su dovele do potpisivanja sporazuma izmedju Kube i SAD o komercijalnim letovima i telekomunikacijama.

On je naveo da, uprkos pozitivnim pomacima, američka ekonomska blokada i dalje predstavlja najveću prepreku ekonomskom razvoju Kube i boljem životnom standardu njenog stanovništva. U saopštenju se navodi da Kastro prepoznaje želju Baraka Obame da se sankcije Kubi u potpunosti ukinu, ali da Kongres uporno odbija takav predlog.

Obama je povodom 54-godišnjeg ekonomskog embarga protiv Kube koji je još na snazi, rekao da će on biti ukinut ali da ne zna kada.

"Brzina ukidanja embarga zavisiće delimično od toga koliko će brzo biti rešena neslaganja u pogledu ljudskih prava", rekao je američki predsednik, prenosi Rojters.

Kubanski predsednik Raul Kastro izjavio je da će između Kube i SAD uvek biti neslaganja, naročito dok SAD budu imale "duple standarde" po pitanju ljudskih prava i ocenio da bi saradnja bila mnogo bolja kad bi Vašington ukinuo decenijski trgovinski embargo protiv Kube.

On je negirao da na Kubi postoje politički zatvorenici. "Kad se završi ovaj sastanak, možete mi dati spisak političkih zatovrenika i ako imamo te zatvorenike, pustićemo ih do kraja noći", rekao je Kastro, preneo je AFP.

"Kakvi politički zatvorenici, nije korektno ni da me pitate o 'političkim zatvorenicima' ", dodao je Kastro koji je nakon nekoliko odgovorenih pitanja naglo završio konferenciju za štampu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track