(VIDEO) PROPALI PREGOVORI O SIRIJI: Lavrov i Keri bez rešenja kako da ožive primirje
Foto: AP

Pregovori

(VIDEO) PROPALI PREGOVORI O SIRIJI: Lavrov i Keri bez rešenja kako da ožive primirje

Planeta -

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da se sadašnji napori na nalaženju diplomatskog rešenja za Siriju ne mogu nastaviti posle neuspeha primirja i saopštenja sirijske vlade o novoj ofanzivi na Alep.

Međunarodni sastanak na visokom nivou o krizi u Siriji u Njujorku završen je u četvrtak bez dogovora o tome kako oživeti propalo primirje koje su ranije ugovorile Rusija i SAD.

Džon Keri je rekao da njegov ruski kolega Sergej Lavrov nije bio u mogućnosti da obeća da će prizemljiti sirijske bombardere i da će zaustaviti bombardovanje sirijskih gradova, navodi AFP.

(VIDEO) PRATITE UŽIVO SITUACIJU U ALEPU: Evo šta u ovom trenutku snima ruska bespilotna letelica!

Dodao je da je spreman da se sastane s Lavrovim ponovo danas u novom pokušaju da se nešto uradi. Keri, Lavrov i izaslanici još 21 zemlje Međunarodne grupe za podršku Siriji nalaze se u Njujorku, gde se održava generalna skupština UN.

Izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura opisao je sastanak Međunarodne grupe za podršku Siriji kao "dug, bolan i razočaravajući" i dodao da želi da veruje da su Rusija i SAD ozbiljne u nameri da posreduju u postizanju mira. Posle tog sastanka, De Mistrua je ocenio da je bilo pogrešno objaviti da je prekid neprijateljstava u Siriji "mrtav", prenosi Rojters.

Keri je ranije izjavio da se sadašnji napori na nalaženju diplomatskog rešenja za Siriju ne mogu nastaviti posle neuspeha primirja i saopštenja sirijske vlade o novoj ofanzivi na Alep. Keri je dodao da će SAD nastaviti da se zalažu za prekid vatre koji bi se mogao postići pregovorima i za političku tranziciju kojom bi se okončao petogodišnji rat. On je naveo da Vašington ne može uspeti u tome sam i da je potrebno da sirijska vlada i njen glavni podržavalac Rusija učine svoj deo. Keri je to izjavio nakon sastanka sa najvišim ruskim diplomatama i predstavnicima evropskih i arapskih zemalja posvećenog sirijskoj krizi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track