KIM ZASIPA JUŽNU KOREJU FEKALNIM BOMBAMA: Šalje im balone pune upotrebljenog ve-ce papira
Foto: Reuters

Inovativno

KIM ZASIPA JUŽNU KOREJU FEKALNIM BOMBAMA: Šalje im balone pune upotrebljenog ve-ce papira

Planeta -
Severna Koreja izvela je poprilično bizaran "napad" na Južnu Koreju, pišu lokalni mediji.

Naime, ta država već neko vreme u Južnu Koreju šalje balone koji su ispunjeni propagandnim pamfletima. U pitanju su pogrdne poruke na račun SAD-a i južnokorejske predsednice Park Geun-hje koju nazivaju "političkom prljavštinom i đubretom".

Međutim, odnedavno su počeli da u balonima šalju i pravo smeće i prljavštinu kao što su opušci cigareta ili upotrebljeni ve-ce papir.

Sudeći prema vojnim i policijskim izvorima, Pjongjang je započeo ovu akciju kao odmazdu za južnokorjsku propagandu u blizini granice. Doduše, Južnokorejci na ogromnim zvučnicima puštaju propagandne pop pesme i kritike Kim Džong-una i njegovog režima.

Južnokorejska propaganda preko zvučnika, Foto: AP
Južnokorejska propaganda preko zvučnika, Foto: AP

Do sada nisu pokretali neke ozbiljnije aktivnosti poput slanja đubreta preko granice. Inače, ti zvučnici su tamo postavljeni posle četvrtog nuklearnog eksperimenta/detonacije koji je Severna Koreja izvela početkom godine.

Spomenuti baloni bi ili eksplodirali u vazduhu jer imaju tajmere, ili se spustili na zemlju, gde su ih za svaki slučaj pregledali pripadnici južnokorejske policije, kako slučajno ne bi bilo reči o biološkom oružju. Međutim, pronašli su samo otpad. Doduše, upotrebljeni ve-ce papir možda bi mogao da se klasifikuje kao biološko oružje...

"U Južnoj Koreji zadržavamo neki nivo dostojanstva i poštovanja prema vrhu države. Izgleda da Pjongjang sprovodi psihološki rat kritikujući predsednicu Park na neprikladan i nezreo način", sapštili su zvaničnici Južne Koreje.

Inače, slanje balona preko granice, bilo s porukama ili pošiljkama, razvili su pre više godina južnokorejski aktivisti.

(koreajoongangdaily.joins.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track