KINA JAČA OD OSTATKA SVETA: Brojke ne lažu, uverite se i sami!
Foto: Fonet/AP, 24.09.2015.

Zmaj

KINA JAČA OD OSTATKA SVETA: Brojke ne lažu, uverite se i sami!

Planeta -

Kina je investirala više novca u inostranstvu nego što su strane firme uložile u drugu najveću svetsku ekonomiju u 2015. godini, pokazali su zvanični podaci.

Direktne investicije Kine u inostranstvu porasle su za više od 18 odsto, na istorijski maksimum od preko 145 milijardi dolara u prošloj godini, čime su premašile strane direktne investicije (SDI) u zemlji u iznosu od 135,6 milijardi dolara, prenosi agencija Frans pres.

"Ovaj istorijski pomak je rezultat unapređenja kineske sveobuhvatne nacionalne vlasti, produbljenja saradnje i strategije ohrabrivanja kineskih kompanija da odu u inostranstvo u potrazi za rastom", navodi se u saopštenju kineske vlade.

"Kineske kompanije moraju da iskoriste međunarodne resurse i tržišta kako bi se transformisale i razvile", izjavio je predstavnik kineskog ministarstva trgovine DŽang Sjengčen na konferenciji za novinare.

Kineska ekonomija je prošle godine porasla po najnižoj stopi za četvrt veka i nastavlja da usporava, jer je suočena sa brojnim problemima, kao što su višak proizvodnje, nedovoljna domaća tražnja i rastuća potrošnja energije i resursa.

Kako bi povećale konkurentnost, kineske kompanije su "pohrlile" da preuzmu strane brendove, tehnologije i resurse, pa su tako prošle godine realizovale ugovore o spajanju i preuzimanju u vrednosti od 54,4 milijarde dolara.

U prvih osam meseci ove godine, vrednost takvih ugovora je porasla na 61,7 milijardi dolara, saopštilo je kinesko ministarstvo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track