KINA SUMANUTO KUPUJE SVE MAGARCE NA SVETU: Evo o čemu se radi!
Foto: Profimedia

Pokrenuli zaista čudan trend

KINA SUMANUTO KUPUJE SVE MAGARCE NA SVETU: Evo o čemu se radi!

Planeta -

Želatin proizveden od magareće kože ključni je sastojak jednog od omiljenih tradicionalnih lekova u Kini, poznatom kao "E Jiao", koji se koristi za lečenje čitavog niz bolesti, od prehlade do nesanice.

Međutim, kako se rastuća sila okreće prema naprednoj industriji i daleko od tradicionalne poljoprivrede, u zemlji se uzgaja sve manje magaraca. Statistika pokazuje da je njihova populacija pala sa 11 na 6 miliona u poslednjih 20 godina.Kina sada sve više gleda prema Africi kako bi popravila tu statistiku, i uvozi magarce iz zemalja sa tog kontinenta. Ipak, nekoliko je zapreka koji sprečavaju tu trgovinu.

U avgustu, Burkina Faso je preduzela sličan korak, pošto je 45.000 magaraca zaklano za šest meseci, od ukupne populacije od 1.4 miliona. U oba slučaja, skočila je vrednost magaraca pa je ceo posao doveo do vrednog dotoka strane valute. I to imalo svoju cenu.

"U Nigeru i Burkini Faso rastuća vrednost magareće kože i mesa stvorilo je inflatorski uticaj na druge sektore”, kaže doktor Emanuel Igbinoba.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

“Cena ostalih životinja porasla je zbog magaraca, ne zato što je postojala potražnja za njima, što je izazvalo neravnotežu u ekonomiji”, kazao je.Veliki kineski apetit za magarce stvara prilike za izvoznike, ako pomno planiraju, kaže Igbinoba. Burkina Faso je objavila planove za regulacijom prodaje magaraca, ali će se suočiti s konkurencijom kontinentalnih rivala. Velike ekonomije poput Kenije i Južne Afrike postupno povećavaju svoje objekte kako bi mogli ispuniti kinesku potražnju, a crno tržište takođe cveta širom kontinenta.

Očekuje se kako će se kineska potražnja porasti s rastućom potrošačkom klasom koja je spremna da plati za luksuzne proizvode poput "E Jiaoa". Izazov za dobavljaće jeste da im ta trgovina bude blagoslov, a ne prokletstvo, zaključuje CNN.

(FOTO) KOPITA U VIS: Hrvatska policija sat vremena privodila dva magarca!

AFRIČKA UNIJA NA POMOLU: Uskoro zajednički pasoši za ceo kontinent

KINA JAČA OD OSTATKA SVETA: Brojke ne lažu, uverite se i sami!

(CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track