KO MAČEM SEČE: Evo kako je krvavo likvidiran dželat Džihad Džon
Foto: Reuters

Specijalci se ušunjali u Raku

KO MAČEM SEČE: Evo kako je krvavo likvidiran dželat Džihad Džon

Planeta -
Džihad Džon, odnosno Muhamed Emvazi, kako mu je pravo ime, najveći krvnik Islamske države, ubijen je 12. novembra u velikoj operaciji britanskih i američkih specijalnih snaga.

Mesec dana posle vazdušnog udara na automobil u kojem se Emvazi nalazio, britanski Dejli mejl izneo je detalje te operacije u kojoj je korišćena visokosofisticirana oprema.Britanske i američke obaveštajne službe mesecima su tragale za Emvazijem, a Britanci su konačno s velikom sigurnošću uspeli da ga lociraju 11. novembra oko ponoći u Raki u Siriji, u samom sedištu ISIL.

Odmah je aktiviran tim britanskog SAS i štab američkih snaga u Dohi, u Kataru. Posle sat vremena u dva američka transportna helikoptera "činuk" ukrcalo se osam SAS-ovaca koji sa sobom nosili četiri "blek hornet" nano helikoptera, dva vozila za vožnju pustinjom.

Džihad Džon, Foto: Reuters
Džihad Džon, Foto: Reuters

Reč je o minijaturnim, 10 centimetara dugačkim i 45 grama teškim helikopterima opremljenima s tri kamere, koji imaju mogućnost snimanja, fotografisanja u visokoj rezoluciji i slanja materijala u realnom vremenu.

Osam Britanaca iskrcalo se u pustinji 56 kilometara od Rake i pod okriljem noći dolaze nadomak samoga grada, gde su se smestili i podigli prvi dron koji je trebalo da locira Džihad Džona.

Ipak, to je uspelo tek trećem, 12. novembra oko 7 sati ujutro. Sliku su videli SAS-ovci na terenu na svom tabletu. Ona se emituje u štabu SAS u Herefordu u Velikoj Britaniji i u američkom središnjem štabu u Dohi. U tom trenutku počinje intenzivna potvrda identiteta. Britanci prvi potvrđuju da je to zaista Džihadi Džon. Posle toga isto čine i Amerikanci.Čekali su idealan trenutak za napad. Emvazi je celo vreme pod nadzorom, a napad je usledio malo pre ponoći. Emvazi je u automobilu, a Amerikanci u vazduh podižu bespilotnu letelicu Riper naoružanu raketom Helfajer. Raketa pogađa cilj, a SAS-ovci na terenu potvrđuju da je čovek odgovoran za pogubljenje šest državljana SAD, Velike Britanije i Japana mrtav.

Ekipa je potom otišla sa pozicije, ukrcali su se u helikoptere i vratili u Katar. Prošlo je 24 sata od lociranja do likvidacije.

Međutim, i povrh svega toga, vesti o smrti dželata Islamske države prošle su bez zvanične potvrde, a mnogi širom sveta su nezadovoljni nedostatkom dokaza koji bi pokazali da je on zaista mrtav.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track