KOMESAR EU UPOZORAVA: Migrantski sistem Unije može da doživi kolaps za 10 dana!
Foto: AP

Ozbiljan alarm

KOMESAR EU UPOZORAVA: Migrantski sistem Unije može da doživi kolaps za 10 dana!

Planeta -
Evropska unija ima vremena da do samita 7. marta značajno smanji priliv migranata koji stižu u Evropu ili bi evropski sistem za prihvat migranata "mogao potpuno da se uruši", upozorio je danas komesar EU za migracije Dimitris Avramopulos, istakavši da je situacija veoma kritična, a humanitarna kriza blizu.

"U narednih 10 dana su nam potrebni opipljivi i jasni rezultati na terenu. U suprotnom, postoji mogućnost da će čitav sistem doživeti potpuni kolaps", istakao je Avramopulos na konferenciji za novinare posle sastanka zvaničnika EU u Briselu, a preneo je Rojters.

Evropski zvaničnik je, takođe, ukazao na neposrednu opasnost od humanitarne krize u Grčkoj, koja je glavna tačka dolaska za migrante u Evropu, ili na balkanskoj ruti na koju mnogi kreću na svom putu ka bogatijim severnim evropskim državama.

"Situacija je veoma kritična. Mogućnost humanitarne krize je veoma realna i veoma blizu", naglasio je Avramopulos. Avramopulos je pozvao države članice EU da sarađuju i izbegnu "unilateralne akcije" poput graničnih kontrola koje su neke zemlje ponovo uvele i ograničenja broja tražilaca azila koje je uvela Austrija što je dovelo do toga da se na hiljade migranata nađe zarobljeno između država članica, naveo je AFP.

"Ne možemo da nastavimo da postupamo kroz unilateralne, bilateralne ili trilateralne akcije; prvi negativni efekti i uticaji su već vidljivi", rekao je Avramopulos. "Imamo zajedničku odgovornost - svi mi - prema našim susedima, onima u EU i van EU, ali takođe prema tim očajnim ljudima", dodao je on.

Ministri država članica Evropske unije sastali su se u Briselu u nastojanju da smanje priliv migranata i izbeglica preko Balkana i naprave plan za, kako je blok upozorio, preteću humanitarnu krizu. Današnji sastanak je održan samo dan nakon što je Austrija upozorila da je na kocki budućnost EU na konferenciji sa balkanskim zemljama u Beču, na koju Grčka nije bila pozvana, i pošto je Mađarska najavila referendum o migrantskim kvotama.

(Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track