KOMŠIJE VEĆ NADRLJALE: Orkanski vetar u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj
Foto: Profimedia

Stiže nevreme

KOMŠIJE VEĆ NADRLJALE: Orkanski vetar u Češkoj, Poljskoj i Slovačkoj

Planeta -

Orkanski vetar ostavio je noćas bez struje više od 21.000 domaćinstava u Poljskoj i hiljade u Češkoj, i izazvao haos u drumskom i železničkom saobraćaju.

Upozorenje meteorologa na opasnost orkanskih udara vetra važi i danas u Poljskoj, Češkoj i Slovačkoj, gde su na vrhovima Visokih Tatra zabeležili udare vetra brzine 212 kilometara na čas.

Blizu Praga olujni vetar oborio je drvo pravo na autobus pun putnika i uništio mu krov, ali na sreću niko nije povređen, kazao je danas portparol vatrogasaca Centralne Češke Jaroslav Gabrijel. U Češkoj je popadalo granje i drveće zaustavilo saobraćaj na šest regionalnih železnica, a pokidani su na mnogim mestima vodovi električne mreže tako da je noć bez struje provelo više hiljada domaćinstava, saopštio je češki elektroenergetski gigant ČEZ.

"Rano jutros najviše kvarova na električnoj mreži bilo je na zapadu u Karlovarskom regionu, sada u Centralnoj Češkoj. Bez struje su hiljade domaćinstava", kazao je za Mladu frontu Dnes portparol ČEZ-a Ladislav Kšiž.

Drveće i granje oboreno na drumove, pokidani vodovi električne mreže, oštećeni krovovi, oboren krov stambene zgrade u Krakovu, scena je uz koju se jutros probudila i susedna Poljska. Bez struje je 21.000 domaćinstava, najviše u Malopoljskom vojvodstvu i Šleziji na jugu Poljske, saopštio je jutros Centar za bezbednost pri poljskoj vladi.

"Vatrogasna straža izlazila je noćas na teren 650 puta da interveniše zbog oborenog drveća, pokidanih vodova i vode u podrumima", saopštio je jutros portparol Državne vatrogasne straže Pavel Frontčak. Dodatnu opasnost predstavlja naglo topljenje snega zbog otopljenja i kiša koji su podigli vodostaje reka, te prete lokalne poplave.

BONUS VIDEO:

OPREZ: Ponovo sledi temperaturni šok!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track