KONFERENCIJA O SIRIJI: Koliko će novca dati SAD i Nemačka
Foto: Reuters

Pomoć

KONFERENCIJA O SIRIJI: Koliko će novca dati SAD i Nemačka

Planeta -
Sjedinjene Američke Države (SAD) izdvojiće 900 miliona dolara za pomoć ugroženom stanovništvu iz Sirije i njenim susednim zemljama kako bi mogle da se suoče s posledicama sirijske krize, najavio je američki državni sekretar Džon Keri.

Keri je američku pomoć najavio na donatorskoj konferenciji koja se danas održava u Londonu, kako bi se sakupilo što više novca za pomoć onima koji su pogođeni ratom u Siriji.

Oko 600 miliona dolara će biti izdvojeno za hranu, prihvat i smeštaj izbeglica, dok će se 290 miliona dolara upotrebiti za edukaciju u Jordanu i Libanu, gde se trenutno nalazi oko 300.000 sirijskih izbeglica.

Džon Keri, Foto: Reuters
Džon Keri, Foto: Reuters

Istovremeno, nemačka kancelarka Angela Merkel je saopštila da Nemačka planira da izdvoji 2,3 milijarde evra za pomoć Siriji do 2018. godine. Kako prenose britanski mediji, Merkelova je kazala da će Nemačka samo ove godine izdvojiti 1,1 milijardu evra.

Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters

Zajednički domaćini današnjeg skupa su Velika Britanija, Nemačka, Norveška, Kuvajt i Ujedinjene nacije. Tokom razgovora, koje će otvoriti britanski premijer Dejvid Kameron, učesnici će biti pozvani da odvoje nova sredstva za one koji su pogođeni sirijskim ratom, a to uključuje i njihove susede i zone sukoba.

Na konferenciji će se razmatrati i načini kako da se stvore uslovi za zapošljavanje i školovanje ljudi koji su bili prisiljeni da napuste svoje domove u Siriji.

Tursku, koja je prihvatila najviše sirijskih izbeglica, više od dva miliona, na konferenciji predstavlja premijer Ahmet Davutoglu.

Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters
Ahmet Davutoglu, Foto: Reuters

Zahtev za ukupnu pomoć koji će biti predstavljen u Londonu iznosiće devet milijardi dolara. U tu sumu je uključen UN-ov koordinisani zahtev desetina humanitarnih agencija, koji iznosi 7,73 milijardi dolara, dok je zahtev vlada domaćina težak 1,23 milijarde.

(Anadolija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track