KONGRESMEN OPTUŽIO OBAMU: Dao je 100.000 dolara džihadisti poslatom iz Gvantanam u BiH!
Foto: Printscreen Fokus.ba

bin ladenov bombaš se nastanio u sarajevu

KONGRESMEN OPTUŽIO OBAMU: Dao je 100.000 dolara džihadisti poslatom iz Gvantanam u BiH!

Planeta -

Ed Rojs, kongresmen u Kongresu SAD, tvrdi da je administracija predsednika Baraka Obame isplatila Tariku al-Savahu, nekadašnjem zatvoreniku u Gvantanamu koji je oslobođen i prebačen u Bosnu i Hercegovinu, 100.000 dolara “da ima za život”.

Rojs, koji je predsedavajući Odbora za inostrane poslove, podseća da je Al-Savah uhapšen i držan u američkom zatvoru na Kubi jer je navodno bio najbliži saradnik Osame bin Ladena i čak napisao i knjigu o pravljenju bombi i obučavao bombaše samoubice.

Zajedno sa stotinama drugih uhapšen je posle napada 11. septembra 2001. i savezničke intervencije u Avganistanu.

PENTAGON ODLUČIO: Zatvorenike iz Gvantanama prebacuju u Crnu Goru i Bosnu!

"Kada što sam načuo da Obamina administracija hoće da uplatiti Al-Savahu 100.000 dolara poslao sam dvojicu svojih saradnika u Sarajevo u augustu i oktobru da to ispitaju", naveo je zastupnik Rojce u autorskom tekstu za list The Wall Street Journal. On navodi da je Al-Savah, koji je pravio bombe za Al-Kaidu, “izbačen u januaru, bez kaputa i u lošem zdravstvenom stanju”.

"Čak i ako bi našao posao, on nema legalan status u Bosni da bi ga prihvatio. Članovi njegove porodice su takođe nezaposleni i jedva spajaju kraj s krajem. Zašto ne bi prodao svoje terorističke veštine " pita se predsjedavajući Odbora za inostrane poslove.

Dodaje da su bosanski zvaničnici izjavili da je “Stejt Department raspravljao o tome na nekoliko sastanaka kako direktno uplatiti Al-Savahu 100.000 dolara”.

"Osoblje Ambasade SAD-a negiralo je da je ikad postojao ikakav sporazum da se plati Al-Savahu i naglasilo da mu nikakva sredstva nisu poslata ni direktno ni indirektno. Njihove belške sa sastanaka o tom pitanju su jednostavno uništene ", tvrdi Rojs.

(fokus.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track