KONTROVERZNA TEORIJA RUSKOG NAUČNIKA: Obama ostaje da vlada SAD! Prvo će ukloniti Hilari, a onda...
Foto: AP 28 Nov 2012

KONTROVERZNA TEORIJA RUSKOG NAUČNIKA: Obama ostaje da vlada SAD! Prvo će ukloniti Hilari, a onda...

Planeta -

Da li je Barak Obama katalizator za Vladimira Putina? Jedan ruski politički ekspert izgleda da to smatra, i ima, gotovo nestvarnu teoriju o američkoj izbornoj kampanji - Obama se nada da će ostati na vlasti tako što će vladati iz senke nakon što mu istekne predsjednički mandat.

Zaboravite Hilari Klinton i Donalda Trampa. Barak Obama je skovao detaljnu zaveru kako da osigura da ga potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, Džo Bajden, nasledi na funkciji predsednika, što će aktuelnom američkom lideru omogućiti da vlada iz senke u američkom "tandemu", nalik onom koji je Putinu omogućio da "vodi šou" u Rusiji, iako je i tamo predsednički mandat limitriran na dva kruga.

Počelo je kao vrlo nategnuta teorija koju je objavio ruski naučnik Vladimir Vasiljev. Njegovo istraživanje je objavljeno 14. maja u intervjuu u nedjeljniku Ogonjok pod naslovom "Šta ako Obama ne kaže zbogom?"

Zamišljeni scenario uključuje sadašnju glavnu kandidatkinju u trci za predsedničku nominaciju demokrata, Hilari Klinton, koja će morati da se povuče iz trke zbog krivične prijave protiv nje "naređene sa vrha", nakon čega će se Bajden "padobranski lansirati" kao njena zamena u roku od 11 sati.

Ovo je, takođe, reminiscencija na četvorogodišnji aranžman vladavine uspostavljen između Putina i Dmitrija Medvedeva 2008. godine, u kojem je Putin postao premijer i dozvolio Medvedevu da preuzme dužnost u Kremlju na četiri godine.

Politički manevar značio je da Putin kontroliše vlast i utiče na sve preko svog bliskog saradnika, istovremeno poštujući ruski Ustav koji zabranjuje da isti predsednik obavlja dužnost više od dva mandata uzastopno.

Vasiljev, glavni istraživač na Institutu za SAD i Kanadu u ruskoj akademiji nauka, dao je tri razloga za svoju teoriju zavere.

Prvo, Vasiljev tvrdi da će američki Federalni istražni biro (FBA), uskoro otvoriti istražni slučaj protiv Klintonove "ili tako nešto" dovodeći u pitanje njenu kampanju.

"Naređenje za tako nešto u datom trenutku, stići će sa samog vrha", dodaje on.

Drugo, Vasiljev ukazuje na navodno indikativan komentar Džona Boehnera, bivšeg predsednika Predstavničkog doma SAD, u kojem on "nije isključio" mogućnost da će biti "procesa", neke vrste političke operacije, da se Hilari Klinton ukloni sa liste demokrata dve nedelje pre konvencije za nominaciju.

Vasiljev tvrdi da će tim "procesom" upravljati Obama i da je "cilj tog procesa ukloniti Hilri iz predsedničke trke i 'padobranski' ubaciti Bajdena na njeno mesto".

U trećem argumentu, Vasiljev ukazuje na komentare samog Obame date na godišnjoj "Večeri za novinare u Beloj kući", 30. aprila. Reč je o događaju koji se praktikuje od davne 1920. godine i u kojem je humor "glavno jelo" a predsednici po tradiciji predmet šala, a i sami iskazuju smisao za humor. Na toj večeri je Obama naširoko hvalio Bajdena, dok se šalio na račun dva vodeća kandidata demokrata, bivše državne sekretarke, Hilari Klinton i nezavisnog senatora iz Vermonta, Bernia Sandersa.

Vasiljeva teorija će, po svemu sudeći, dobiti malo pažnje na Zapadu.

Ali, za Vasiljeva, Obamina motivacija za takvu šemu jasna je, čak kada je u potpunoj suprotnosti sa američkom istorijom: Omogućiće mu da ostane na vlasti.

"Obama može da ostane i kormilari na vlasti pod uslovom da postigne sporazum sa svojom zamenom. To je teško moguće ostvariti sa Klintonovom, sa Sandersom još manje, ali sa Bajdenom, to je to!", navodi Vasiljev.

"Ako Bajden uspe da završi trku u izbornom maratonu koji sledi, on će definitvno znati kome duguje i koliko", zaključio je Vasiljev.

(Radio Slobodna Evropa)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja