KOREJSKI RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Putin GOMILA TENKOVE I VOJSKU na granici sa S. Korejom! (VIDEO)

Britanski Dejli mejl otkriva

KOREJSKI RAT SAMO ŠTO NIJE POČEO: Putin GOMILA TENKOVE I VOJSKU na granici sa S. Korejom! (VIDEO)

Planeta -

Nakon što je Kina nedavno rasporedila 150.000 vojnika na granicu sa Severnom Korejom, i Rusija je na svoju granicu sa tom državom poslala vojsku i vojnu opremu!

Ruski predsednik Vladimir Putin, kao argument, naveo je da se boji navale izbeglica u slučaju da američki lider Donald Tramp napadne Severnu Koreju, pa je navodno naredio jačanje snaga na granici sa Severnom Korejom. Rusija je počela dopremanje dodatne opreme i povećanje ljudstva nedaleko od graničnog prelaza sa tom izolovanom državom, piše Dejli mejl.

Na internetu se pojavio snimak, na kom se vidi voz natovaren vojnom opremom, kako se kreće ka svega 16 kilometara dugoj granici sa Rusije i Severne Koreje. Na drugom snimku se vide ruski borbeni helikopteri koji lete ka granici.

"Tri voza sa vojnom opremom kreću se ka regionu Primorski, o čemu je svedočilo i lokalno stanovništvo. Ovakvo premeštanje vojne opreme, i to različitim vidovima transporta, pomno se prati u regionu Primorski, a nesumnjivo ima veze sa Severnom Korejom ", kaže u izveštaju vojni veteran Stanislav Sinitsin.

Na video-snimku se vide i teški atriljerijski sistemi, a Sinitsin je u izjavi za rusku televiziju rekao da je to "preventivna i neophodna mera opreza".

" U strahu da se situacija ne pogorša, naročito u svetlu nedavnih vojnih pretnji i turbulencija, oružane snage okolnih zemalja sa pažnjom prate svoje granične prelaze sa Severnom Korejom, a ni mi nismo izuzetak. Ova situacija zahteva posebnu pažnju i zbog toga što je Pjongjang nekoliko puta u prošlosti narušavao mir u regionu i kršio dogovore", ističe ruski veteran.

S druge strane, Aleksandar Gordejev, jedan od portparola ruske vojske odbio je da otkrije zbog čega je Ruska federacija pojačala aktivnosti na granici.

Ipak, imajući u vidu nepredvidljivost lidera Severne Koreje Kim Džong-una, ne treba biti stručnjak pa pogoditi razlog za jačanje vojnog prisustva na rusko-severnokorejskoj granici. Uostalom, ruska luka Vladivostok, jedna od žila kucavica ruske ekonomije, nalazi se na manje od 15 kilometara od Severne Koreje.

Sila 9. epizoda Kimov leteći konj od kojeg se trese zemlja

KIM NIJE SVESTAN ŠTA GA ČEKA: Amerika mu sprema pakleni scenario! OVO JE NJIHOV BRUTALNI ODGOVOR!

Ovakav potez ruskog predsednika došao je usred tenzija koje se razvijaju između Severne Koreje, SAD-a i ostatka sveta. Iako je Donald Tramp odložio slanje svoje moćne armade u vode oko Korejskog poluostrva, mada je pokušao da ubedi svet u suprotno, čini se da je Kina prvi put počela da postupa oštro sa "mlađim bratom" iz Pjongjanga.

Naime, na sednici Saveta bezbednosti UN Kina je glasala za osudu raketne probe, a zanimljivo je da su Severnu Koreju "spasli" - Rusi, koji su blokirali predlog. U Rusiji je zavladala zabrinutost da bi u slučaju napada SAD na Severnu Koreju mogla da usledi humanitarna kriza koja bi za posledicu imala egzodus velikog broja stanovnika te izolovane države u Rusiju.

Vladimir Putin je oštro upozorio SAD da bi u slučaju bombardovanja severnokorejskih nuklearnih postrojenja radioaktivni oblak veoma lako mogao da se proširi na Rusiju, te da "Moskva neće dozvoliti takav scenario".

Ruski stručnjak za Severnu Koreju, Konstantin Asimolov sa Instituta za Daleki istok, za "RIA novosti" je izjavio da bi "u slučaju američkog napada na nuklearna postrojenja u Severnoj Koreji radioaktivni talas do Vladivostoka stigao za manje od dva sata".

(VIDEO) BRITANSKI MEDIJI ZABRINUTI: Rusi mogu potpuno da NEUTRALIŠU američki mornaricu!

"Osim toga, hiljade gladnih ljudi iz Severne Koreje pohrlilo bi u Rusiju u potrazi za azilom", istakao je Asimolov. Zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov potvrdio je da se situacija u tom regionu pogoršala.

Korejski rat vodili su između 1950. i 1953. godine Severna i Južna Koreja, a na strani Juga učestvovali su SAD i druge zapadne države. Na strani Severne Koreje je bila Kina. Krvavi rat u kome je poginulo 3 miliona ljudi, okončan je 27. jula 1953. godine potpisivanjem primirja u Panmunjonu.

(Dejli mejl)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track