KORENITE PROMENE: Le Penova menja ime stranke
Foto: Reuters

A posle neuspeha...

KORENITE PROMENE: Le Penova menja ime stranke

Planeta -

Francuska stranka Nacionalni front najavila je "duboke" promene, koje uključuju i promenu imena.

Prelazni predsednik partije Stiv Bria rekao je danas Asošiejted presu (AP) da promena imena stranke "otvara vrata pokreta drugim ličnostima da daju novo ime početku na novoj osnovi". Rezultate izbora, Bria je ocenio kao "polu-pobedu" s obzirom da je stranka osvojila najveći broj glasova u istoriji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Direktor kampanje Marin Le Pen David Rašlin izjavio je da će Le Penova voditi opoziciju protiv izabranog predsednika Francuske Emanuela Makrona i da se nadaju da će promena imena privući nove glasače.

U samoj stranci već dugo se govori o promeni imena, ali je to nekim militantima Nacionalnog fronta delovalo suviše radikalno. Na sinoćnjem mitingu lider Nacionalnog fronta Marin Le Pen takodje je najavila velike promene u stranci.

Promena imena bi pomogla Le Penovoj da se još više distancira od anti-semitističke prošlosti stranke, i svog ultra desničarskog oca osnivača partije Žan Mari Le Pena.

Na ovim predsedničkim izborima u Francuskoj, na kojima je pobedio Emanuel Makron sa 66 odsto glasova, zabeležen je primetno veliki broj praznih i nevažećih listića što se zajedno sa neuobičajeno slabom izlaznošću tumači kao znak da izborno telo nije bilo zadovoljno ponudjenim opcijama.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: 5 činjenica koje niste znali o Marin Le Pen

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track