KRAH POSLE ULASKA U EU: Hrvatska plaća 35 miliona evra za uvoz prasića pred Božić

Bogatstvo za meso

KRAH POSLE ULASKA U EU: Hrvatska plaća 35 miliona evra za uvoz prasića pred Božić

Planeta -
Zbog usklađivanja s propisima EU, u Slavoniji je tokom poslednjih deset godina broj klanica opao sa 28 na samo dve, a u celoj Hrvatskoj od 160 klanica ostalo je tek petnaestak

ZAGREB - Umesto da trguju svinjama i prasićima, hrvatski proizvođači svinjetine dočekaće i kraj ove godine jadikujući i sležući ramenima, a svinjogojstvo rapidno propada otkako je ta zemlja ušla u EU.

Velika potražnja za svinjetinom u sezoni svinjokolja i pripreme prasića za Božić nekada je domaćim svinjogojcima bila prilika za zaradu, piše Jutarnji.hr. Goran Jančo, predsednik Udruženja svinjogojaca Osječko-baranjske županije, kaže da je ruski embargo na uvoz evropskog mesa dodatno spustio cene svinjetine koja u Hrvatsku tradicionalno dolazi iz Nemačke, Danske, Španije, pa i iz Čilea. Domaća godišnja proizvodnja je oko milion komada tovljenika, a potrebe i potrošnja veći su od tri miliona.

Pa opet, broj proizvođača je sve manji jer poljoprivredna politika EU za period 2014-2020. ne predviđa stimulanse za svinjogojstvo. Velike članice EU štite svoju proizvodnju i tržišne viškove, pa tako sve zemlje koje su ušle u uniju 2004. imaju veliki pad u proizvodnji svinjetine.

"Nismo dobili odgovor na pitanje kako to da klanice u Mađarskoj dobijaju stimulans od 12 evra po zaklanom komadu, pa se nekome isplati da izvozi naše žive svinje u Mađarsku i da ih odande vraća kao polutke. Dakle, svinje se provozaju dva puta po 600 kilometara, i to se još nekom isplati", kaže Jančo.

On upozorava da je zbog usklađivanja s propisima EU u Slavoniji za poslednjih deset godina broj klanica opao sa 28 na samo dve. U celoj Hrvatskoj od 160 klanica ostalo tek petnaestak. Ni u Sloveniji nije bolje - od 50 klanica ostalo je pet, a u Rumuniji i Bugarskoj sve su pokupovali stranci koji, kao i u Mađarskoj, sada ubiraju stimulanse koje su izlobirale njihove zemlje kod administracije EU.

Hrvatska je od početka najveći uvoznik svinjetine u EU, pa će i sada uoči Božića platiti 35 miliona evra za uvoz prasića!

"Domaći su oko 15 kuna, a ovi uvozni ispod 10. Treba da vidite kako izgledaju pre klanja. Uglavnom škart roba", kaže Jančo.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja