KRALJ SUROVOSTI: Ovaj džihadista je prebrutalan čak i za Islamsku državu (FOTO)
Foto: AP

Žele ga mrtvog

KRALJ SUROVOSTI: Ovaj džihadista je prebrutalan čak i za Islamsku državu (FOTO)

Planeta -

Nemilosrdnost i ljubav prema nasilju udaljili su ga od mnogih pristalica, a njegova brutalnost i beskrupuloznost pokazali su se prevelikim čak i za ozloglašenu Islamsku državu

Ako neko zna sa stilom da prevari smrt, onda je to Abubakar Šekau, vođa najsmrtnosnije terorističke organizacije na svetu - Boko Harama. Ipak, iako se više puta izmigoljio sigurne smrti od nigerijske vojske, Šekau je daleko ranjiviji nego što se to čini, jer najopasnija pretnja po njegov status i život dolazi iznutra iz same organizacije, piše Newsweek.rs Samo 18 meseci nakon što je Boko Haram stupio u partnerstvo sa terorističkom grupom Islamska država, samoproglašeni kalifat odbacio je Šekaua zarad novog predstavnika u Nigeriji - Abu Musaba al Barnavija, sina pokojnog osnivača grupe, Muhameda Jusufa.Šekau je odbacio postavljanje Barnavija insistirajući kako je i dalje glavni, čime je pokrenuo pravi propagandni rat između pristalica dvojice džihadističkih vođa. Tu borbu, samo je pojačao poslednji video koji je Šekau objavio nakon što je po ko zna koji put saopšteno kako je ubijen u vazdušnom udaru.

Abubakar Šekau, Foto: Reuters
Abubakar Šekau, Foto: Reuters

U srži krize koja je zahvatila Boko Haram leži suštinsko razilaženje oko ideologije, taktike i odnosa grupe sa Islamskom državom. Iako je Šekau glavni, Boko Haram nikada nije bio jedan čovek, već mreža moćnih komandanata koji se međusobno nadmeću i najčešće ne slažu oko toga kako doći do uspostavljanja islamskog kalifata, što je krajnji cilj grupe.Ove razmirice su se samo pojačale od kada je Šekao preuzeo lidersku poziciju 2009. godine. Njegova nemilosrdnost i ljubav prema nasilju udaljili su ga od mnogih pristalica, a njegova brutalnost i beskrupuloznost pokazali su se prevelikim čak i za ozloglašenu Islamsku državu, koja želi da ga zameni konzervativnijim vođom.Pod Šekauom, Boko Haram je pokrenuo rat protiv svih - hrišćana i muslimana - u kojem primenjuje nepopustljivu taktiku "spaljene zemlje". Zverstva grupe često su prikazana u propagandnim video snimcima u kojima Šekau razmetljivo preuzima odgovornost za masakre nad ženama i decom.

Abu Bakr al Bagdadi, Foto: AP
Abu Bakr al Bagdadi, Foto: AP

Njegov pristup odmah je naišao na osudu muslimanskog sveta, među kojima je i duhovni vođa nigerijskih muslimana Sultan od Sokota koji smatra da je "više muslimana stradalo od Boko Harama nego od hrišćana".Šekauove taktike naišle su na osudu i u redovima terorista, među kojima je i miljenik Islamske države al Barnavi, koji smatra da je neophodno prestati sa targetiranjem muslimana. "Napadi na džamije, pijace i druge objekte koji pripadaju muslimanima ne predstavljaju Islamsku državu već predstavljaju samo sebe. Ne odobravamo takve napade", rekao je al Barnavi.

Abubakar Šekau na poternici u Nigeriji, Foto: Reuters
Abubakar Šekau na poternici u Nigeriji, Foto: Reuters

Samo nekoliko dana posle Barnavija, istaknuti komandant Boko Harama Maman Nur objavio je da odbija Šekaua kao vođu jer je "neznalica i mora da nauči osnovne stvari o islamu". Nur je sa svojim borcima istupio iz grupe jer kako kaže "ne želi da bude deo kalifata nepravde i prolivene krvi".Komandanti Boko Harama bili su toliko iziritirani Šekauovim ponašanjem da su se navodno direktno žalili vođstvu Islamske države zbog Šekauove brutalnosti, njegovog neuračunljivog ponašanja i "impulsivne upotrebe egzekucija radi gušenja unutrašnjeg nezadovoljstva".Kako se u Islamskoj državi javio osnovan strah da se Boko Haram može podeliti, grupa je odlučila da očuva svoj uticaj i postavi novog lidera. Izbor Barnavija takođe nije slučajan - on je, u terorističkom kontekstu govoreći, disciplinovan i polaže nasledno pravo na lidersku poziciju u organizaciji.

Abubakar Šekau, Foto: Reuters
Abubakar Šekau, Foto: Reuters

Ipak, Šekau nije mirno odšetao u noć i Islamska država mora biti spremna na jedan unutar-džihadistički obračun, jer čarke između suprotstavljenih frakcija u Boko Haramu već počinju. Vest o nemirima unutar Boko Haram ne mora nužno biti dobra vest za nigerijsku vladu, pošto je čak i najumerenija frakcija grupe posvećena rušenju vlade i uspostavljanju šerijatske države. Ono što dalje zabrinjava, jeste to što sada postoji nekoliko Boko Harama, od kojih neki odgovaraju Islamskoj državi, a neki Abubakaru Šekauu, čija gotovo natprirodna sposobnost preživljavanja i dalje privlači veliki broj ekstremista pristalica, bez obzira na to šta Islamska država kaže.Pogledajte još na portalu Newsweek.rs :Jednom špijun, uvek špijun: ​Evo šta danas rade bivši jugoslovenski obaveštajciPričaj srpski da te ceo svet razume: Ovo su naše reči koje se koriste u engleskom jezikuMajka svih jezika: Evo kako je zvučao praindoevropski (AUDIO)Džaba zakon: Drugo dete u Kini je skupa stvarPustinjsko čudo: Emirati prave grad koji ne emituje CO2 (FOTO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track