KREMLJ BESAN ZBOG VELIKOALBANSKIH PRETNJI: Tači i Rama destabilizuju Balkan pod kišobranom NATO
Foto: Reuters, Profimedia

Reakcija

KREMLJ BESAN ZBOG VELIKOALBANSKIH PRETNJI: Tači i Rama destabilizuju Balkan pod kišobranom NATO

Planeta -

Odeljenje Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije za informisanje i štampu izrazilo je večeras u saopšenju "posebnu zabrinutost" zbog, kako je ukazalo, "velikoalbanske pretnje stabilnosti na Balkanu" i podržalo ocene rukovodstva Srbije o tome.

"Niz nedavnih izjava raznih albanskih političara u vezi s prekrajanjem granica na Balkanu izazvao je posebnu zabrinutost", piše u ruskom saopštenju.

"Konstatujemo da se, dok se neosnovano Rusija optužuje za pokušaj destabilizacije Jugoistočne Evrope, čine napori da se sprovede projekat Velike Albanije, na osnovu Ustava Albanije koji Tirani daje pravo da brani interese Albanaca u inostranstvu", ukazuje Ministarstvo.

U saopštenju dalje piše da se "pod maskom licemerne priče o potrebi da se pod kišobranom NATO-a region stabilizuje, potresaju sami temelji stabilnosti, i prihvaćen je novi kurs politike prekrajanja granica na Balkanu, što će neminovno povećati potencijal za sukob".

Takav je kontekst izjava premijera Albanije Edija Rama i " 'glave' samoproglašenog nezavisnog Kosova Hašima Tačija o njihovoj spremnosti da se udruže u jedinstvenoj velikoalbanskoj državi", piše u saoštenju.

Ministarstvo dalje ukazuje da je te izjave ponovio Jonuz Musliu, pedsednik Opštine Preševo, "pretežno naseljene Albancima, i objavio njihovu volju da postanu deo proširene države".

To je "deo istog konteksta opštepoznate Tiranske platforme koju su utvrdile partije Albanaca u Makedoniji, podrivajući njenu državnost".

"Indikativno, glavni pokrovitelji Tirane i Prištine - SAD i EU, ili stidljivo ćute, ili iznose zajedničke besmislene fraze. Ne možemo a da se ne složimo sa ocenama događaja koje su izneli premijer Srbije i njen novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, koji su odlučno osudili retoriku albanskih političara i koji zahtevaju adekvatan odgovor Brisela, Vašingtona i ključnih evropskih zemalja na to što se dešava", ukazuje rusko ministarstvo.

"Gorka je ironija to što bi - kako je gospodin Vučić primetio, da je on sebi dozvolio da javno predlaže ujedinjenje Srbije sa Republikom Srpskom (Bosna i Hercegovina), 'visio s bandere' u Briselu", piše u saopštenju iz Moskve.

Odeljenja Ministarstva spoljnih poslova Ruske federacije za informisanje i štampu saopštenje zaključuje ukazujući da je "neophodno da međunarodna zajednica zajednički ukaže Tirani i albanskim političarima u drugim zemljama Balkana koji iznose teritorijalne pretenzije i spekulišu o prekrajanju granica, da je to neprihvatljivo. Pozivamo naše partnere na Zapadu da se pridržavaju međunarodnog prava i zdravog razuma, ali i da se uzdrže od primene dvostrukih standarda što su oni ponekad skloni da rade".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

TAČI SE SPREMA ZA RAT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track