KREMLJ ODUVAO PREMIJERA ENGLESKE: Dejvida Kamerona su vrbovali gejevi, ne KGB!

Nove prozivke na relaciji London-Moskva

KREMLJ ODUVAO PREMIJERA ENGLESKE: Dejvida Kamerona su vrbovali gejevi, ne KGB!

Planeta -
Ruski list Komsomolska pravda podsetio na davnašnju izjavu britanskog premijera, na koju je reagovao ruski analitičar Genadij Sokolov, istakavši da je on 1985. pre bio meta homoseksualaca

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron svojevremeno je tvrdio da je sovjetska obaveštajna služba KGB pokušala da ga kao mladića od 19 godina vrbuje tokom jedne posete Moskvi, na šta je pre dva dana rusku javnost podsetio najtiražniji list Komsomolska pravda.To je izazvalo salve podsmeha na račun šefa vlade u Londonu, ali i komentar zvaničnika Kremlja, koji su istakli da su mlađanog Kamerona u vreme kada je posetio SSSR u stvari htela da pridobiju dvojica gejeva.Udar na zvaničnikaTakođe, list lojalan ruskom predsedniku Vladimiru Putinu izneo je teoriju da je Kameron te 1985. u Moskvu doputovao na praksu za špijuna britanske obaveštajne službe MI6. Zbog ruskog evociranja priče iz perioda od pre 30 godina, Britanija je optužila Moskvu da namerno pokušava da diskredituje njenog premijera.Britanski premijer je anegdotu o tome da je KGB pokušao da ga vrbuje prvi put ispričao 2006. u emisiji BBC.- Putovao sam transsibirskom železnicom s prijateljem. Otišli smo na Crno more i bili na plaži na Jalti. Tamo su se nalazila i dvojica ruskih momaka koji su savršeno govorili engleski i nekako, sasvim slučajno, počeli smo da komuniciramo. Odveli su nas na večeru, a onda nas na veoma prijateljski način ispitivali o životu u Engleskoj i politici. Bili su očigledno veoma oprezni i uzdržani u svemu što su govorili, što u tom trenutku nisam odmah primetio. Međutim, kasnije na studijama mi je jedan od profesora rekao da je to definitivno bio pokušaj vrbovanja i da su u to vreme zategnutih odnosa Zapada i SSSR to mogli da rade samo članovi KGB - ispričao je Kameron.Međutim, u najnovijem tekstu Komsomolske pravde, analitičar Kremlja i istoričar obaveštajnih poslova Genadij Sokolov istakao je da ima informacije da KGB nikada nije imao nameru da vrbuje Kamerona.

On je autentični KGB... Vladimir Putin
On je autentični KGB... Vladimir Putin

Nema dokaza- Da je bilo koji član KGB imao zadatak da radi sa nepoznatim devetnaestogodišnjim Kameronom, sigurno bi postojala bilo kakva papirologija o tome. A ne postoji, to znamo zasigurno. Dvojica muškaraca koji su 1985. pričali sa Kameronom u stvari su bili trgovci na crnom tržištu koji su pokušavali da kupe zapadne proizvode od turista, kao na primer farmerke, koje su u to vreme bile zabranjene u SSSR. Takođe, verovatno je tu bilo i gej simpatija i želeli su da se druže sa zgodnim mladim Britancima - istakao je Sokolov i dodao da će o tome uskoro biti snimljen dokumentarni film.Sokolov je naglasio da je u to vreme bilo sumnjivo i Kameronovo putovanje u Sibir i da zato postoji sumnja da je išao po zadatku MI6.- Pouzdano znam da je neko bio sa njim u spavaćim kolima sa dva ležaja - rekao je Sokolov.

Opasni manevri na nebuNOVI RUSKO-BRITANSKI OKRŠAJI NA NEBUBritanski mediji juče su objavili fotografiju koja prikazuje kako su britanski bombarderi presreli ruske vojne letelice u misiji iznad Baltika. Čitava akcija žestokih „okršaja“ na nebu trajala je čak dva sata, nakon što je Moskva u susednu vazdušnu teritoriju poslala četiri najbrža supersonična borbena letača, zajedno sa drugim vojnim letelicama. Britanci podsećaju da je u poslednje vreme njihov zadatak da letelice RAF štite vazdušni prostor iznad Baltika od ruske agresije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track