KRENULI PRVI TRAJEKTI: Grčka počela da vraća migrante u Tursku
Foto: AP

U pratnji Fronteksa

KRENULI PRVI TRAJEKTI: Grčka počela da vraća migrante u Tursku

Planeta -
Grčka je danas počela da vraća migrante sa ostrva Lezbos u Tursku, u skladu sa dogovorom koji je Evropska unija postigla sa zvaničnom Ankarom u cilju zaustavljanja nekontrolisanog priliva migranata i izbeglica u Evropu.

Dva trajekta koja plove pod turskom zastavom, rano jutros ukrcala su 202 migranta i isplovila sa Lezbosa ka turskom gradu Dikili.

Većina tih migranata je iz Pakistana i Bangladeša, izjavila je portparol pogranične službe EU "Fronteksa" Eva Monkjur za Rojters. U pratnji svakog migranta je jedan službenik "Fronteksa" u civilu, a na trajektima se takođe nalaze pripadnici grčke interventne policije.

Na obližnjem grčkom ostrvu Hios je došlo do sukoba između policije i lokalnog stanovništva tokom protesta protiv deportacija koja će se realizovati na tom ostrvu.

Dogovor EU i Ankare o vraćanju izbeglica iz Grčke u Tursku počeo je tako danas da se primenjuje, a u planu je da svakoga dana do srede bude vraćeno po oko 250 ljudi. Turska u međuvremenu radi na pripremi centara za prihvat vraćenih migranata u mestima Česme i Dikili, a lokalni mediji javljaju i da se priprema izbeglički kamp za 5.000 ljudi u Manisi, u unutrašnjosti zemlje.

U okviru istog dogovora EU i Ankare, Turska danas počinje da šalje prvu grupu izbeglica direktno u Nemačku, čije ministarstvo unutrašnjih poslova očekuje uglavnom porodice sa decom. Nakon zatvaranja balkanske rute za migrante, u Grčkoj je ostalo "zaglavljeno" više od 52.000 izbeglica koje žele da idu ka severnoj Evropi.

Od toga je više od 5.600 registrovano od posle 20. marta, što je datum kada je sporazum stupio na snagu i nakon kojeg će svi migranti biti vraćeni u Tursku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track