(VIDEO) DŽELAT POBEDNIK FILIPINSKIH IZBORA Duterte: Seckaću na komade kriminalce!
Foto: AP

Skandalozno

(VIDEO) DŽELAT POBEDNIK FILIPINSKIH IZBORA Duterte: Seckaću na komade kriminalce!

Planeta -

Bivši gradonačelnik Davaoa, Rodrigo Duterte, kojeg nazivaju "filipinskim Trampom", najverovatniji je novi predsednik Filipina, pokazuju preliminarni rezultati predsedničkih izbora

Duterte je, prema nezvaničnim rezultatima, osvojio 12,2 miliona glasova, dok je drugi ministar unutrašnjih poslova Mar Rokas sa sedam miliona glasova, preneo je AP. U odvojenoj trci za zamenika predsednika vodi senator Ferdinand "Bongbong" Markos, sin pokojnog diktatora Ferdinanda Markosa, sa 11,1 miliona glasova, dok je liberalna kandidatkinja Leni Robredo osvojila 10,4 miliona glasova, pokazuju preliminarni rezultati.

"Dojče vele" podseća da je Duterte rekao da će započeti "krvavi rat" protiv kriminala i da će mnoge od njih obesiti, kao i da zbija šale o silovanjima i papa Franju naziva "kurvinim sinom". On je, navodi nemački radio, sarađivao sa eskadronima smrti od kojih je više od 1.000 ljudi izgubilo život još tokom mandata na mestu gradonačelnika Davaoa, osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka.

Najavio je da će, ukoliko postane predsednik, raspustiti parlament i uspostaviti revolucionarnu vladu. Predsedavajuća filipinskom Komisijom za zaštitu ljudskih prava i bivša ministarka pravde Leida de Lima, nedavno je upozorila da je Duterte "monstrum kojeg neizostavno treba zaustaviti".

Duterte je kao bivši državni advokat zbog načina rada stekao nadimak "Dželat". Rado se hvali svojim iskustvima sa ženama i svojom ljubavlju prema vijagri, a posebno oštro negodovanje je izazvao kada nije osudio grupno silovanje jedne australijske časne sestre, već je rekao da su počinitelji "njemu kao gradonačelniku trebalo da daju prednost".

Izjavom da bi kriminalce sasekao na komade, zgrozio je deo birača, ali je deo njih i privukao u ovoj azijskoj zemlji koja je još, kako piše BBC, u dobu demokratije azijskog tipa.

Duterteova poruka privukla je frustrirane siromašne Filipince koji očekuju promenu i nadu" jer dosadašnje elite nisu uspele da se reše siromaštva i nejednakosti uprkos tome što su Filipini ostvarili najveći ekonomski rast u Aziji tokom Akinovog mandata.

Aktuelni predsednik Beninjo Nojnoj Akino, koji više ne može da učestvuje u trci za predesdnika, jer je ograničen na jedan šestogodišnji mandat, pozvao je predsedničke kandidate da se ujedine kako bi sprečili pobedu favorita Dutertea koji bi, upozoravali su, vratio mračnu diktaturu u zemlju od 100 miliona ljudi.

Među istaknutim kandidatima su Grejs Poe, bivša učiteljica i zastupnica u senatu, koja Dutertea naziva "psihopatom i nemoralnim", i Manuel Rohas, koji je upozoravao Filipince da sada biraju između demokratije i povratka u diktaturu.

Izbori, Filipini, Foto: AP
Izbori, Filipini, Foto: AP

Predsednička kampanja je najviše razjedinila zemlju izloženu dugogodišnjoj pobuni islamista, ali i političkom terorizmu privatnih milicija.

Više od 100.000 policajaca obezbeđivala je izbore kako bi se sprečilo nasilje, ali uprkos tome najmanje 10 osoba je ubijeno u ponedjeljak, od kojih sedam pred biralištem u gradu Rosario, na jugu. U subotu je ubijen kandidat za gradonačelnika takođe na jugu zemlje.

(Tanjug/Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track