(VIDEO) KRVAVI PIR U LONDONU: Mladić (19) nožem ubio Amerikanku, još 5 ranio
Foto: AP

Mahniti napad u samom centru britanske prestonice

(VIDEO) KRVAVI PIR U LONDONU: Mladić (19) nožem ubio Amerikanku, još 5 ranio

Planeta -

LONDON - U napadu koji se dogodio u centru Londona jedna žena (60) iz SAD je ubijena, a petoro ljudi je povređeno, javlja britanska TV mreža BBC.

Napad nožem dogodio se kasno sinoć, oko 22.30 po lokalnom vremenu, kada je muškarac iz čista mira počeo da nasrće nožem na ljude nasred ulice.

Britanski mediji prenose da je napadač Norvežanin somalijskog porekla, ali da nisu pronađeni nikakvi dokazi da je radikalizovan. U pitanju je devetnaestogodišnji mladić koji je uhapšen na Rasel skveru gde se dogodio napad.

Uhapšeni mladić je trenutno u pritvoru u bolnici. Među povređenima se nalaze i državljani Australije, Izraela i Velike Britanije.

"Prvi pokazatelji ukazuju da je mentalno zdravlje bilo značajan faktor u ovom slučaju i to je jedan pravac istrage," rekao je šef protivterorističke službe u londonskoj policiji Mark Rouli.

On je dodao da bi u ovom trenutku trebalo uzeti u obzir i druge moguće motive, tako da se ispituju i eventualne veze sa terorizmom.

Policija je napadaču brzo ušla u trag i uhapsila ga, a prema prvim i nezvaničnim informacijama...

... reč je o psihijatrijskom bolesniku koji je savladan tejzerom - elektrošokerom.

Britanski javni TV servis BBC podseća da je reč o delu Londona u kojem se nalaze brojni hoteli i Britanski muzej.

Napad se dogodio u sredu uveče, a policija je stigla na Rasel skver u 21:30 nakon što je javljeno da naoružani čovek nožem npada ljude.On je ubrzo uhapsen, pri čemu je jedan od policajaca upotrebio elektrošoker.

Rasel skver je prometna turistička zona blizu Britanskog muzeja i Londonskog univerziteta u kojoj se nalazi niz hotela.

One woman dead, multiple people wounded in #London knife attack at #RussellSquare, unknown if terrorism at this time pic.twitter.com/jQLUMx2y5X

Ukoliko bude utvrđena veza sa terorizmom ovo bi bio poslednji u nizu terorističkih napada u Evropi, posle prošlomesečnih napada u Nici i Normandiji.Nivo opasnosti u Britaniji je i dalje "ozbiljan" drugi po visini, što znači da je napad "vrlo verovatan," navodi Rojters.

Londonska policija je juče saopštila da će povećati broj policajaca na ulicama. Britanski policajci običcno ne nose vatreno oružje.Šef londonske policije Bernar Hogan Hou je autorskom tekstu za nedeljno izdanje Dejli mejla napisao "da nije pitanje da li već kada" će se u Londonu dogoditi teroristički napad.

(BBC/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track