KRVLJU ZARADIO NADIMAK BELA SMRT: Ovo je najveći snajperista svih vremena
Foto: Wikipedia

Strah i trepet za Sovjete

KRVLJU ZARADIO NADIMAK BELA SMRT: Ovo je najveći snajperista svih vremena

Planeta -
U istoriji ne postoji snajperista sa više potvrđenih pogodaka od čoveka dostojnog nadimka "Bela smrt". Finac Simo Hajha poseban je ne samo po broju ubistava, već i po brzini kojom je ostvario rekord.

Naime, Hajha je za 100 dana kolko je učestvovao u rusko-finskom ratu, ubio 542 čoveka, što znači da je dnevno ubijao nešto više od 5 neprijateljskih vojnika.

Hajha je posedovao vrhunsko preciznost, a naročito je bio vešt sa finskom puškom m/28/30, verzijom ruskog snajpera Mosin-Nagant M91. Pucao je najčešće iz ležećeg položaja ili niskog stava, zbog čega je uz belu kamuflažu bio skoro potpune nevidljiv u snegu.

U kamufliranju je išao do krajnjih granica i jednom prilikom je ispričao kako je, dok je bio na poziciji, satima držao sneg u ustima kako para od daha ne bi odala njegovu poziciju.

Pre vojnog angažmana, Hajha je bio zemljoradnik, zbog čega je bio izuzetno snažan i izdržljiv, ali i lovac, što je doprinelo njegovoj neprevaziđenoj preciznosti i osećaju za pozicioniranje.

Karijeru je završio pošto ga je metak pogodio direktno u lice, raznevši mu tako deo obraza i donju vilicu. Osim što je preživeo hitac koji bi većinu ubio, kada se probudio posle nedelju dana kome saznao je da je rat gotov i da je on nacionalni heroj.

Mnogo kasnije, 1998. godine, pitali su ga da li se kaje što je usmrtio toliki broj ljudi. Hajha je mirno i vojnički odgovorio: "Vršio sam dužnost kako mi je rečeno, najbolje što sam mogao".

Preminuo je od starosti, 2002. godine u 96. godini života.

(BusinessInsider)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track