KRVOLOCI ID UNIŠTILI ČITAV NAROD: Zverstva džihadista nad Jazdima UN proglasila genocidom
Foto: Reuters

Drže 3.200 žena u ropstvu

KRVOLOCI ID UNIŠTILI ČITAV NAROD: Zverstva džihadista nad Jazdima UN proglasila genocidom

Planeta -

Pripadnici Islamske države su izvršili zločin genocida nad Jazidima u Siriji i Iraku, pokušavajući da unište tu zajednicu od 400.000 ljudi, objavili su danas istražitelji Ujedinjenih nacija

U izveštaju zasnovanom na razgovorima sa desetinama preživelih, ističe se da su pripadnici Islamske države u Iraku i Siriji, od avgusta 2014. godine, sistematski zarobljavali Jazide nastojeći da "izbrišu njihov identitet" u kampanji koja odgovara definiciji genocida, kako je navedeno konvencijom UN iz 1948. godine.

"Genocid nad Jazidima još traje", piše u izveštaju.

Paulo Pinjero, predsednik komisije istražitelja UN, izjavio je na konferenciji za štampu da taj zločin genocida mora da pokrene odlučniju akciju na političkom nivou, "uključujući Savet bezbednosti UN".

Istražitelji su, takođe, pozvali velike sile da pomognu u spasavanju najmanje 3.200 žena i dece, koje još uvek drži Islamska država, i da taj slučaj uputi Međunarodnom krivičnom sudu.

Metodi kojima pripadnici Islamske države nastoje da uništi identitet Jazida obuhvataju prisiljavanje muškaraca da biraju između prelaska u islam i smrti, silovanje devojčica, prodaju žena kao robinja i prinuđavanje mladića da se bore i njihovim redovima.

Više masovnih grobnica sa telima Jazida je otkriveno, navodi Rojters.

"Nijedna druga verska grupa koja postoji u oblastima koje kontroliše IS u Sirijii Iraku nije bila izložena takvom uništenju kakvo su pretrpeli Jazidi", piše u izveštaju.

Jazidi su etničko-verska zajednica čija verovanja kombinuju elemente više drevnih religija Srednjeg istoka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track