Ništa bez nas

(KURIR TV) SRBI DONELI POBEDU TRAMPU DRAŠKOVIĆ: Lično sam priželjkivao pobedu Trampa!

Planeta -

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp odneo je pobedu na izborima zahvaljujući trijumfu u državama Ohajo, Indijana, Mičigen, Njujork i Vinskonsin, koje su godinama važile za „snažna uporišta demokrata“ i gde su kandidati Demokratske stranke uvek odnosili presudne pobede u trci za glavnu fotelju u Beloj kući.

Mnogobrojni analitičari ocenjuju da je srpska dijaspora doprinela porazu Hilari Klinton u Ohaju, Indijani i Mičigenu gde je Klintonova unapred proglašena pobednikom.

Međutim bivši ministar inostranih poslova SRJ i državne zajednice Srbija i Crna Gora Vuk Drašković, smatra da je svačiji glas doprineo Trampovoj pobedi, a ne samo glasovi srpske dijaspore u Americi.

“Svaki glas je odlučivao, bio on srpski, poljski, mađarski ili jevrejski. Druga je stvar što mi pokušavamo da predstavimo narodu sada da je Tramp Srbin. Verovatno je i njegovo prezime Tramp od srpske reči trampiti. Sve postaje komično i Nušić je ništa u odnosu na maštu sadašnjih komediografa”, rekao nam je Drašković.

Na pitanje odakle tolika euforija u Srbiji nakon pobede Donalda Trampa na američkim izborima Vuk Drašković za Kurir TV kroz osmeh kaže: “Sad imamo Trampa koji obožava srpsku sarmu, otkida na Šabana Šaulića na Lepu Lukić, vratio nam Kosovo, daje nam Republiku Srpsku, uništiće Evropu, uništiće Nato, na kraju će kao Srbin da uništi i Ameriku, što je naša najveća želja. Sa druge strane do juče smo imali divizije kozaka koje će doći u Bosnu i Hercegovinu, imali smo Teslino tajno oružje, zatim srpskog oslobodilačkog psa Sopo koji je nepogrešivo prepoznavao srpske neprijatelje i samo njih rastrzavao”.

Drašković kaže da je i lično priželjkivao pobedu Trampa, “ne zato što je Srbin” nego zato što u njemu vidi poslovnog i razumnog čoveka koji je svestan da je u interesu Amerike i sveta da popuste američko-ruske tenzije, da se ne pređe crvena linija i da se ne uđe u apokalipsu.

Najnovije ocene analitičara da su Srbi doprineli pobedi Donalda Trampa u Americi, spoljnopolitički komentator Boško Jakšić smatra “sjajnom pričom”.

“Donald Tramp je u Ohaju gde se Srbi najviše hvale pobedio sa više glasova razlike nego što Srba ima u celoj Americi. Ali na osnovu toga Srbi su zaključili da će Tramp morati da im se zahvali, da će verovatno za početak morati da nauči srpski da ga ceo svet razume, da treba da vrati Kosovo, Republiku Srpsku i ne znam šta još sve ne. Dakle zaista braćo Srbi dosta te mitomanije”, rekao je Jakšić za Kurir TV.

Da li su simpatije prema Donaldu Trampu zbog politike Bila Klintona devedesetih donele odlučujuće glasove ili je proradila jugonostalgija pošto je buduća prva dama Amerike iz Slovenije, to sada nije bitno. Ali ipak nam je lepše da verujemo da su Srbi odigrali važnu ulogu u izborima jedne od najvećih država sveta.

(E.P.K.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track