LA STAMPA: Asad uz pomoć Irana i Hezbolaha sprema veliku ofanzivu protiv Islamske države
Foto: Fonet

Kontraudar

LA STAMPA: Asad uz pomoć Irana i Hezbolaha sprema veliku ofanzivu protiv Islamske države

Planeta -
Sirijski predsednik Bašar Asad uz pomoć svojih saveznika sprema kontraofanzivu protiv združenih terorističkih snaga.

Sirijski predsednik Bašar Asad - kako je iz Damaska javio ratni izveštač italijanskog lista La Stampa Mauricio Molinari - sprema kontraofanzivu protiv združenih islamističkih snaga.

Molinari, pozivajući se na svoje izvore u Siriji, naglašava da Asadova armija kontroliše samo 40 odsto nacionalne teritorije, a da sada učvršćuje kontrolu nad tim „ostacima“.

Italijanski novinar tvrdi da će udarnu pesnicu Asadove kontraofanzive predstavljati „šiitske paravojne formacije“.

Molinari dodaje da je nedavno u Damasku boravio Ali Akbar Velajati, savetnik vrhovnog lidera Irana Ali Hamneja i da će Teheran odobriti Asadovom režimu kredit od milijardu dolara.

La Stampa prenosi i tvrdnje „američkih i arapskih izvora“ da je glavni cilj Asadove kontraofanzive - onemogućavanje islamista da opkole Damask.

Sada glavni grad Sirije sa severa ugrožava islamska grupacija „Armija osvajanja“ u čijem sastavu odnedavno ratuje i Džebhat an-Nusra. Sa istoka napadaju jedinice Islamske države, a sa juga - mudžahedinske formacije koje kontrolišu Amerikanci i Britanci.

Na Asadovoj strani je libanski šiitski pokret Hezbolah čiji je lider, Hasan Nasrala, rekao: „Mi ćemo takođe izgubiti ako Asad padne“.

Hezbolah je Asadu za kontraofanzivu stavio na raspolaganje 5.000 boraca. Molinari piše da Hezbolah za borbu na Asadovoj strani vrbuje i libanske Druze i hrišćane.

Prema njegovom svedočenju, Asad namerava da za kratko vreme formira brojnu i moćnu „jurišnu pešadiju“ koja će nastupati u koordinaciji sa šiitskim odredima, u kojima je već do 15.000 ljudi. Molinari tvrdi da je „režiser“ formiranja te mini-armije iranski general Kasem Sulejmani.

Jurišna armija imaće na raspolaganju avione, tenkove i artiljeriju. Njen zadatak - podvlači La Stampa - biće nanošenje džihadistima - pobunjenicima poraza i stvaranje uslova za političko rešenje krize. Damask računa da će u svemu ovome imati podršku svog glavnog strateškog saveznika - Rusije.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Rohani: Iran će podržavati Bašara al-Asada do kraja

Iranski narod i vlada će podržavati sirijskog predsednika Bašara al-Asada do kraja, izjavio je predsednik te zemlje Hasan Rohani u današnjem razgovoru sa spikerom sirijskog parlamenta Mohamadom al-Lahamom.

Do ovog susreta dolazi u atmosferi znatnog napredovanja naoružanih sirijskih opozicionih frakcija poslednjih nedelja, prenosi Rojters.

Sirijska vojska je trenutno pod velikim pritiskom, jednom od najvećih za četiri godine građanskog rata u toj zemlji. U maju su snage Islamske države (ID) preuzele kontrolu nad starim gradom Palmirom, u centralnoj Siriji, koji se nalazi na glavnim putevima koji vode u Homs i Damask.

"Teheran nije zaboravio svoju moralnu obavezu prema Siriji i nastaviće da pomaže i podržava narod i vladu Sirije pod sopstvenim uslovima", naglašava Rohani.

Šiitski Iran podržavao je sirijskog predsednika i njegovog oca, koji pripadaju šiitskoj frakciji Alaviti, još davno pre nego što je izbio ustanak 2011. godine. I Asadova vlada i Iran predstavljaju sirijsku opoziciju kao teroriste koje podržavaju okolne sunitske zemlje.

"Neke zemlje u regionu su se preračunale, misleći kako mogu da koriste terorističke grupe da bi ostvarile svoje ciljeve, ali pre ili kasnije i same će imati problem terorizma", ističe Rohani.

Snage sirijske vlade i njima pridružene milicije su prošle nedleje izgubile kontrolu i nad najvećim delom provincije Idlib na severozapadu zemlje, koji su preuzele opozicione oružane snage, uključujući i pripadnike sirijskog krila al Kaide.

(Fakti.org/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track