LAJČAK: Britanija da što pre obavesti EU kad planira da ode
Foto: AP

Brisel ne može da čeka

LAJČAK: Britanija da što pre obavesti EU kad planira da ode

Planeta -

Slovački ministar spoljnih poslova Miroslav Lajčak, čija zemlja 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje Evropskom unijom, izjavio je danas da Britanija mora ubrzo da obavesti svoje partnere u Uniji kad planira da napusti taj blok.

Lajčak je posle sastanka sa šefovima diplomatije članica EU u Luksemburgu rekao da je "preovlađujući osećaj među državama članicama da ne možemo da čekamo dok britanska Konzervativna stranka ne izabere novog predsednika", prenela je agencija AP.

Britanski premijer i lider Konzervativaca Dejvid Kameron najavio je jutros da će do konferencije svoje stranke u oktobru podneti ostavku na mesto premijera britanske vlade, nakon što su građani njegove zemlje na jučerašnjem referendumu većinom glasova podržali odlazak iz EU.

Na pitanje novinara da li Brisel može da čeka do oktobra da Britanija obavesti Evropu o svojim namerama, Lajčak je odgovorio: "Ja to jednostavno ne mogu da zamislim. Nemamo taj luksuz da toliko čekamo." "Moramo da znamo na čemu smo. Moramo da budemo u mogućnosti da komuniciramo sa našim građanima", naveo je Lajčak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track