LAVROV: Ne tvrdim da SAD podržava teroriste, ali njihova dejstva prema Nusra frontu izazivaju sumnje
Foto: AP

Rat u Siriji

LAVROV: Ne tvrdim da SAD podržava teroriste, ali njihova dejstva prema Nusra frontu izazivaju sumnje

Planeta -

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je istakao da ne želi da sumnjiči Sjedinjene Američke Države da podržavaju terorizam, ali da njihova dejstva prema terorističkoj organizaciji Nusra front izazivaju sumnje.

Ruski ministar je takođe podsetio na incident, kada je 17. septembra koalicija predvođena SAD izvela vazdušni napad na položaje sirijske armije u gradu Dejr el Zor. Prema navodima sirijske vlade, tada je poginulo 83 ljudi, a više od 100 je ranjeno.

"Oni (SAD i njihovi saveznici u koaliciji) govore da je to bila greška. Ja sam, međutim, čitao saopštenje zvaničnika Pentagona, pukovnika Tomsona, koji je rekao da je ova greška, pripremana čitava dva dana i da se zasnivala na veoma verodostojnim obaveštajnim podacima… Odmah posle ovih pogrešnih napada Islamska država je prešla u ofanzivu na Dejr el Zor", naveo je Lavrov.

Lavrov je naglasio da je ključni problem u Siriji i dalje nesposobnost SAD i učesnika u njihovoj koaliciji da razdvoje umerene opozicionare od terorista Nusra fronta. Prema rečima Lavrova, američka strana je još u februaru obećala da će to učiniti u roku od dve sedmice.

"Ali oni to ipak nisu učinili. I sada imamo utisak da Amerikanci i drugi žele da sačuvaju Nusru, da je sačuvaju za slučaj da odluče da ostvare ’plan B‘ (o nasilnom rešavanju sukoba u Siriji)", rekao je Lavrov.

Rusija je, prema njegovim rečima, ubeđena da je potrebno dati šansu planu specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za Siriju Stafana de Misture o izvođenju boraca Nusra fronta iz sirijskog grada Alepa.

"Sada radimo na tome s ljudima na kopnu i nadam se da ćemo ubrzo čuti nove vesti", rekao je ruski ministar.

Rusija je u subotu u Savetu bezbednosti UN blokirala rezoluciju o uvođenju primirja u Alepu i stvaranju zone zabrane letova, koju je predložila Francuska.

(rs- sputnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track