Laži Folksvagena skrivane od 2011. godine
Foto: AP

Bivši evropski komesar tvrdi

Laži Folksvagena skrivane od 2011. godine

Planeta -
Parisko tužilaštvo juče je otvorilo preliminarnu istragu zbog sumnje da je „Folksvagen“ učinio tešku prevaru, izjavio je jedan zvaničnik iz kancelarije tužioca

LJUBLJANA - Činjenica da se u automobile ugrađuju dizel-motori koji ispuštaju više štetnih gasova nego što to piše u deklaraciji bila je poznata još pre nekoliko godina, ali je gurana pod tepih, tvrdi Janez Potočnik, bivši evropski komesar za ekologiju.

- Još u martu 2011, dok sam bio u Evropskoj komisiji, izdali smo saopštenje za javnost da je najverovatnije reč o prevari proizvođača u vezi s emisijom štetnih gasova. Budući da tada nije bilo reakcije, došlo je do sadašnjeg skandala oko „Folksvagenovih“ vozila - rekao je Potočnik.Inače, parisko tužilaštvo juče je otvorilo preliminarnu istragu zbog sumnje da je „Folksvagen“ učinio tešku prevaru, izjavio je jedan zvaničnik iz kancelarije tužioca. Novi udar nemačkom auto-gigantu nanela je juče i Švajcarska, koja od ponedeljka uvodi privremenu zabranu prodaje vozila te grupe. Zabrana se odnosi na automobile marki „audi“, „seat“, „škoda“ i „folksvagen“ novije proizvodnje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track