LICEMERJE SVETSKE SILE: Drugi najveći izvoznik oružja na svetu prodaje ga diktatorima
Foto: Reuters 5 Feb 2016

Zarađuju na njima milione

LICEMERJE SVETSKE SILE: Drugi najveći izvoznik oružja na svetu prodaje ga diktatorima

Planeta -

Najnoviji izveštaj britanske vlade o izvozu oružja proizvedenog u toj zemlji pokazuje da je Velika Britanija postala ove godine drugi najveći izvoznik oružja u svetu.

Od 2010. do danas ta zemlja je prodavala i još prodaje oružje u čak 39 od 51 države sveta koje organizacije za ljudska prava ocenjuju kao neslobodne. Posebnu težinu takvim ocenama daje to što je među tim orgnizacijama i američki Fridom haus.

Zvuči neverovatno, ali od 30 zemalja koje zbog kršenja ljudskih prava na svojoj listi drži sama vlada Velike Britanije, ta ista vlada oružje prodaje u 22 od tih zemalja. Independent stoga ocenjuje da dve trećine oružja koje Velika Britanija prodaje u inostranstvo, na kraju, direktno ili indirektno, završi na Bliskom istoku gde se koristi u tamošnjoj eksploziji ratova. Da bi se samoj Velikoj Britaniji to poput bumeranga vraćalo u obliku pretnje terorističkim napadima.

Prema izveštaju, Velika Britanija danas prodaje više oružja nego Rusija, Kina ili Francuska prosečno tokom proteklih 10 godina. I dok se vlada u Londonu brani da je zaustavila prodaju oružja Ukrajini i Rusiji, ta ista vlada ignoriše upozorenja iz UN, sopstvenog parlamenta, Evroparlamenta i s raznih drugih strana, da se britansko oružje prodato Saudijskoj Arabiji koristi u činjenju ratnih zločina u Jemenu, na područjima pod vlašću pobunjenika Hutija.

Vlada tvrdi da nema dokaze o tim ratnim zločinima, uprkos tome što su Lekari bez granica dokumentovali da učestala bombardovanja bolnica, škola, venčanja, fabrika hrane, a organizacije za ljudska prava tvrde i to da vojska Saudijske Arabije, u svom intervencionističkom upadu u građanski rat u Jemenu, namerno cilja civilne mete.

Organizacija "Kampejn Agenst d Arms Trejd" (CAAT) i Independent utvrdili su i to da je od 2010. do 2015. Velika Britanija je zaradila 10 milijardi funti na oružju prodatom neslobodnim državama po oceni Fridom Hausa, među kojima su i Kina, Oman, Turkmenistan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Još 7,9 milijardi funti Velika Britanija je zaradila na prodaji oružja državama koje, prema oceni britanske vladine Kancelarije za spoljne poslove i Komonveltove poslove, čine neka od najozbiljnijih kršenja ljudskih prava; bombe, projektili i lovački avioni za Saudijsku Arabiju, bespilotne letelice i opremu za njih Izraelu, mašinke za Bahrein, puške i pištolje za Maldive, puške i municiju za Turkmenistan.

Endrju Smit iz CAAT-a upozorava za da zavisnost britanskih izvoznika od takvih režima može da utjiče na spremnost Velike Britanije da interveniše protiv kršenja ljudskih prava u tim zemljama.

Jemen, bombardovanje, Foto: AP
Jemen, bombardovanje, Foto: AP

"Vlada nam stalno govori da promoviše ljudska prava i demokratiju. Učinak Britanske trgovine oružjem jasan je u Jemenu, gde britanski vojni avioni i bombe čine okosnicu razaranja koje sprovodi Saudijska Arabija... Ti režimi ne kupuju samo oružje. Oni ovime kupuju političku podršku i legitimitet. Koliko je verovatno da će Velika Britanija ustati protiv kršenja ljudskih prava u tim zemljama ako zarađuje od njih", rekao je Smit.

"Ne postoji stvar poput kontrole oružja u ratnim zonama i nema nikakve šanse da se zna kako će se to oružje koristiti. Slučaj s prodajom oružja Rusiji i Libiji podsetnik je na to da je trajanje prodatog oružja često duže od režima i situacija u kojima je ono prodato", rekao je Smit.

(Independent/ Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track