LIKVIDIRAN POSLEDNJI SADAMOV GENERAL: Diktatorova desna ruka, poginuo u uniformi Islamske države!
Foto: Printskrin

Pao "Kralj tref"

LIKVIDIRAN POSLEDNJI SADAMOV GENERAL: Diktatorova desna ruka, poginuo u uniformi Islamske države!

Planeta -
Guverner iračke provincije Salahudin, Raed al-Džabur, kaže da je Duri ubijen u području severoistočno od Tikrita, rodnog Sadamovog grada.Džabur je Duria nazvao 'idejnim tvorcem Islamske države u Iraku

Izaet Ibrahim al-Duri, poslednji preostali saradnik Sadama Huseina u bekstvu, navodno je ubijen u vojnoj operaciji u Tikritu. Duri je služio kao Sadamov 'broj dva' u Revolucionarnom veću te je u američkom popisu najtraženijih Iračana, popularno zvanom 'Špil 55', dobio titulu 'Kralj tref'. Veruje se kako je imao snažan uticaj na uzdizanje Islamske države Iraka i Levanta.

Guverner iračke provincije Salahudin, Raed al-Džabur, izjavio je za televiziju Al-Arabiju kako je Douri ubijen u području sjeveroistočno od Tikrita, rodnog Sadamovog grada. Mediji su objavili fotografiju koja navodno pokazuje njegovo telo.

Nakon Sadamovog pada, Duri je proveo čitavu deceniju kao begunac te su mnogi verovali da je mrtav, pre nego što se ponovo pojavio kao duhovni vođa pokreta nastalog s ciljem vraćanja Bat stranke na vlast.

Džabur je Duria nazvao 'idejnim tvorcem Islamske države u Iraku', a njegovu je smrt opisao kao snažan udarac militantima.

Duri je bio jedan od Sadamovih najbližih saradnika koji mu je pomogao da izvede puč 1968. godine. SAD su njegovu glavu ucenile s deset miliona dolara.

General Haider al-Basri, viši regionalni zapovednik iračke vojske, za državnu je televiziju je saopštio kako je Duri sa svojih devet bodigarda ubijen dok je putovao konvojem. DNK testovi bi trebalo da potvrde njegov identitet.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track