ANKARA OPOMINJE BRISEL: Pustićemo migrante u Evropu ako nam ne ubrzate ukidanje viza
Foto: Reuters

Zvanična Ankara besna na Brisel

ANKARA OPOMINJE BRISEL: Pustićemo migrante u Evropu ako nam ne ubrzate ukidanje viza

Planeta -

Neka u Briselu ne zaborave da Turska ima alternativu, rekao je Binali Jildirim

ANKARA - Turska više neće sprečavati izbeglice i migrante koji će prelaziti Egejsko more i ići u Evropu jer, uprkos tome što je Turska svoj deo dogovora poštovala, Evropska unija nije preduzela ništa da se sporazum o liberalizaciji viznog režima za turske državljane poštuje, rekao je Mehmet Akarca, savetnik turskog premijera Binalija Jildirima.

TURSKI ULTIMATUM EU: Ukinite nam vize ili puštamo migrante

Kako prenosi zagrebački Večernji list, savetnik turskog premijera Akarca je istakao da je od potpisivanja sporazuma sa Evropskom unijom o zadržavanju migranata sa Bliskog istoka ta zemlja zaustavila više od pola miliona ljudi na putu prema zapadnoj Evropi.

Binali Jildrim pozorio EU da ne zaboravi da Turska ima alternativu (Foto: Reuters)
Binali Jildrim pozorio EU da ne zaboravi da Turska ima alternativu (Foto: Reuters)

Oglasio se i premijer Binali Jildirim, koji je upozorio čelnike u Briselu da ne zaborave na to da njegova zemlja ima alternativu.

- Turska više od pola veka radi na tome da postane članica Evropske unije i uradila je i više nego što je trebalo. Sad je na redu EU da donese odluku. Neka u Briselu ne zaborave da Turska ima alternativu - rekao je Binali Jildirim.

NEMAČKI MINISTAR PORUČIO TURSKOJ: Prvo ispunite uslove, pa ćete onda dobiti vize

Istovremeno, reagujući na najave s Bliskog istoka, Slovenija je na granici s Hrvatskom zamenila deo žilet-žice panelnim ogradama, koje nisu opasne za ljude i životinje. Slovenačka vlada popustila je pod pritiskom javnosti, koja je tražila uklanjanje oštrih prepreka jer su se u njih zaplitale i u mukama umirale srne, jeleni, divlje svinje i druge životinje.

Iz Turske, koja je sve nezadovoljnija držanjem Brisela u vezi sa ukidanjem viza za turske državljane, stižu zabrinjavajuće vesti o mogućem novom talasu izbeglica.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track