LOV NA UTAJIVAČE POREZA: Danska kupuje podatke iz Panamskih papira
Foto: Reuters I Printscreen

Korisne informacije

LOV NA UTAJIVAČE POREZA: Danska kupuje podatke iz Panamskih papira

Planeta -

Vlada u Kopenhagenu odlučila je da kupi podatke iz Panamskih papira o mogućim utajivačima poreza iz Danske, rekao je danas ministar za poreze Karsten Lauricen.

"Moramo koristiti sve potrebne mere da uhvatimo utajivače poreza koji kriju bogatstvo u, na primer, Panami, sa ciljem da izbegnu plaćanje poreza u Danskoj. Ne možemo biti sigurni u rezultat, ali sve ukazuje da je reč o korisnim informacijama", rekao je Lauricen u saopštenju, prenosi AFP.

Vlada će platiti anonimnom izvoru više stotina hiljda evra za materijal koji bi prema procenmaa mogao sadržati informacije o oko 320 slučajeva i između 500 i 600 mogućih utajivača. Danske vlasti su već dobile besplatan "uzorak" podataka, navelo je ministarstvo.

Procena poreskih vlasti je da su informacije dovoljno relevantne da se pokrene poreska istraga o nizu kompanija i pojedinaca navedenih u dokmentima.

Mediji su u aprilu objavlii takozvane "Panamske papire", dokumenta jedne panamske advokatske kancelarije koja je svojim klijentima omogućavala da posluju preko off šor kompanija kako bi izbegli plaćanje poreza u matičnoj zemlji. Među imenima navedenim u Panamskim papirima bili su i istaknuti političari, slavne ličnosti i sportske zvezde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track