LUKAŠENKO UPOZORIO NATO: U slučaju sukoba prvo ćete naići na zajedničku vojsku Belorusije i Rusije!
Foto: AP 6 Okt 2015

Opomena Alijansi

LUKAŠENKO UPOZORIO NATO: U slučaju sukoba prvo ćete naići na zajedničku vojsku Belorusije i Rusije!

Planeta -

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko rekao je da njegova zemlja i Rusija imaju adekvatan odgovor na uvećanje snaga NATO na granici. On je zapretio podrobnim opisom protivdejstva belorusko-ruskih snaga u slučaju konflikta.

Da podsetimo, NATO sprovodi velike manevre Anakonda 2016 u poljskoj i slične aktivnosti na istoku i severu Evrope. Prema Lukašenkovim rečima, Moskva i Minsk svesni su uvećanja kontingenta zapadne alijanse.

"Rusi često govore o opasnosti po njih. Međutim, treba istaći da se uvećanje NATO snaga dešava pre svega na našim granicama. Mi to vidimo i bez nasilja i galame preduzimamo adekvatne mere", rekao je Lukašenko.

On je podsetio da Minsk i Moskva imaju zajedničku vojsku na zapadnim granicama, prema Poljskoj, koja obezbeđuje otadžbinu - Belorusiju i Rusiju. U slučaju konflikta ta zajednička vojska prva stupa u borbu, a u vrlo kratkom periodu na Poljsku granicu stigle bi ruske jedinice raspoređene nadomak Belorusije. Pri tom je Lukašenko ukazao da su na zapadu svesni odbrambenog dogovora Rusije i Belorusije.

"Mi to ne krijemo od naših zapadnih kolega, bilo da su partneri ili suparnici. Oni znaju naš dogovor s Rusijom o zajedničkoj odbrani", rekao je Lukašenko, čija je izjava protumačena kao upozorenje, posebno u Varšavi.

Naime, manevri u Poljskoj odvijaju se po scenariju napada "zamišljenih zemalja" na tu i baltičke zemlje. Nema sumnje da su "zamišljene zemlje" Rusija i Belorusija koje se graniče sa njima, a SAD su otvoreno saopštile da je reč o pokušaju da se zaplaši Moskva.

Koliko im je uterivanje straha u kosti pošlo za rukom najbolje svedoči nemi odgovor Kremlja. Iz Jekaterinburga u grad Klinci kod Brjanska, na granici s Belorusijom, prebačena je 28. samostalna oklopno-mehanizovana brigada. Žitelji Klinaca objavili su na internetu fotografije dugih kolona borbene tehnike na ulicama svog grada.

Osim javne demonstracije sile, pojavile su se i nezvanične informacije da Rusija nadomak Belorusije postavlja nove vojne baze koje bi brzo mogle da se pojave na poljskoj i litvanskoj granici. Takođe i da pojačaju duboku odbranu na putu od Moskve do Minska i Brest-Litovska. Dan kasnije izvori ruskih državnih agencija saopštili su i o pokretu 23. samostalne oklopno-mehanizovane brigade iz Bjelgorodske oblasti ka Belorusiji.

Da podsetimo, Moskva je u januaru najavila formiranje dve nove oklopne divizije na zapadu, u Smolenskoj i Voronješkoj oblasti, i jedne na jugu, u Rostovu, odakle brzo može da se stigne na evropske granice, ali i do Kavkaza.

(Vesti-online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track