MAĐARSKO SELO PORED SUBOTICE: Ne puštamo gejeve i muslimane, želimo da sačuvamo EVROPU!
Foto: Printscreen/Youtube

Kontroverzne odluke

MAĐARSKO SELO PORED SUBOTICE: Ne puštamo gejeve i muslimane, želimo da sačuvamo EVROPU!

Planeta -

Ašothalom, selo na jugu Mađarske, tek nekoliko kilometara udaljeno od granice sa Srbijom na prvi pogled se nimalo ne razlikuje od ostalih ravničarskih mesta. Kuće uz obe strane puta, velika dvorišta, ograde, domaže životinje...

Međutim, u svetske medije je dospelo zbog krajnje kontroverzne odluke načelnika Lasla Torockaija koji je odlučio da između ostalog zabrani muslimansku odeću i pozive na molitve.

"Želimo da nam se dosele ljudi iz zapadne Evrope, oni koji ne žele da žive u multikulturalnom društvu. Ne želimo da privlačimo muslimane u naše selo, rekao je Torockai, inače član krajnje desne mađarske stranke Jobik koja se, između ostalog, zalaže za stvaranje Velike Mađarske u čijem bi sastavu bile i Vojvodina, Baranja i Međimurje.

Torockai, kako piše BBC, smatra da je vrlo važno da njegovo selo sačuva tradiciju, što neće biti moguće ako im se dosele muslimani koji "neće moće da se integrišu u hrišćansku zajednicu".

Iako nije poznato zbog čega misle da bi se muslimani trajno doselili u zabačeno selo, udaljeno više od dva sata vožnje od Budimpešte, otvoreno strahuju od stvaranja velikih islamskih zajednica poput onih na zapadu Evrope.

"Evropa pripada Evropljanima kao što Azija pripada Azijatima, a Afrika Afrikancima. To je jednostavno", smatra načelnik.

Nova uredba koja je donesena na nivou sela zabranjuje odevanje muslimanske odeće poput hidžaba, pozive na molitve, gradnju džamija, ali to nije sve. Pogođena je i još jedna manjina, a to su homoseksualci kojima se zabranjuje "javno pokazivanje svojih sklonosti".

Iako su kontroverzni zakoni u suprotnosti s mađarskim ustavom, podržava ih većina lokalnog stanovništva. Pored Ašothaloma su u leto 2015. prolazile izbegličke kolone koje su tražile put prema Budimpešti, a zatim prema Austriji, Nemačkoj i drugim zapadnim zemljama.

Kad su Mađari postavili žicu i zatvorili granicu, načelnik Torockai snimio je video u kojem je izbeglicama poručio da novi put traže preko Hrvatske i Slovenije jer "Mađarska je loš izbor, a Ašothalom još gori".

"Zaista je bilo zastrašujuće gledati migrante kako prolaze kroz selo. Bila sam u kući s decom i bilo me je strah", kaže stanovnica sela.

U mestu, inače, žive samo dva muslimana koja nisu želela da daju izjave, dok su ostali seljani naveli da je reč o "dobrim ljudima" jer "ne provociraju, ne nose hidžabe, ne maltretiraju ljude".

Torockai, koji je organizovao i posebne granične patrole protiv izbeglica, smatra da njegovo selo može biti predvodnik, kako kaže, rata protiv muslimanske kulture i tako privući Evropljane. Na pitanje da li želi da stvori "čistu belu zajednicu", on odgovara:

"Nisam rekao da želimo belu zajednicu. Ali mi, Evropljani i hriščani smo beli pa želimo da tako i ostane."

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track