MAFIJA OBJAVILA RAT MIGRANTIMA: Sicilijanci više ne mogu da trpe afričke bande
Foto: Reuters

Prekipelo im

MAFIJA OBJAVILA RAT MIGRANTIMA: Sicilijanci više ne mogu da trpe afričke bande

Planeta -

Mafija je rešila da se uključi u gorući problem u Italiji - migrantsku krizu koja najviše pogađa jug zemlje. Naime, šefovi Koza nostre, sicilijanske mafije, odlučili su da objave rat migrantima i bandama koje čine izbeglice iz Afrike kako bi povratili prevlast u Palermu, svom rođenom gradu.

Broj migranata u Palermu za prva tri meseca ove godine povećao se za 90 odsto, a netrpeljivost između mafije i pridošlica, uglavnom iz afričkih zemalja, kulminirala je hladnokrvnim pokušajem ubistva nevinog Gambijca. Posle svađe s grupom mladića upucan je Jusafa Suso (21).

Njemu je hladnokrvno u glavu usred dana na ulici u centru Palerma pucao Emanuel Rubio (28), koji se potom mirno udaljio s mesta zločina. Rubio je kasnije uhapšen, a policija je potvrdila da je on sitni kriminalac koji je ubistvo izvršio kako bi se dokazao šefovima lokalne mafije Koza nostra. Preti mu 16 godina robije. Pukom srećom, Gambijac je preživeo.

Borbu između mafije i migranata najbolje opisuju reči Leoluke Orlanda, gradonačelnika ovog sicilijanskog grada.

"Palermo više nije italijanski grad. Nije čak ni evropski. Kad prošetate gradom, osećate se kao da ste u Istanbulu ili Bejrutu. Kad sam ja bio mlad, mafija je bila mnogo jača. Ona je sprečavala migrante da uđu u grad. Dok nisam napunio 30 godina, nisam video nijednog Afrikanca u Palermu", rekao je Orlando i dodao:"Mafija ne razume da se grad promenio. Sada je ovo grad migranata. Mafija više nema stolicu u kancelariji gradonačelnika. Ovaj grad je danas mozaik raznih kultura i naroda i mi smo srećni zbog toga", rekao je on.Koza nostra tvrdi da je policija pustila afričke bande da se šire po gradu. Mafija imigrante naziva životinjama:"Ovaj zločin je grad okrenuo protiv mafije. Upucani migrant nije član bande", dodao je gradonačelnik.Šef policije u Palermu Gvido Londo očekuje da će se talas nasilja nastaviti:"Mafija se oseća ugroženom i želi da nametne svoja pravila kako bi migrantima pokazala ko vlada gradom", kaže Londo.Lokalna televizija objavila je snimak pokušaja ubistva koje su snimile sigurnosne kamere. Suso je četiri dana proveo u komi pre nego što se probudio."Neću se promeniti. Nisam životinja. Moji roditelji su hrišćani i ja sam vernik", rekao je on.Kad je Rubio prebacivan iz policijske stanice u zatvor, njegova porodica se okupila i aplaudirala mu, što je običaj među pripadnicima mafije.

ČinjeniceKO PREKRŠI OMERTU, OSUĐEN JE NA SMRTInicijacija u mafiju podrazumeva puštanje svoje krvi na sliku sveca i polaganje zakletve dok slika goriMafija na jugu Italije godišnje zarađuje 20 milijardi dolara od iznudeRim je krenuo u obračun s mafijom tek 1992, kad su ubijene sudije Ðovani Falkone i Paolo BorselinoKoza nostra je aktivna na Siciliji, Kamora u Napulju, Ndrangeta u Kalabriji i Skara Korona u PuljiKo prekrši omertu ili zakletvu, osuđen je na smrtSalvatore Toto Rina bio je najpoznatiji šef nad šefovima, uhapšen je 1993.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track