MAJ MESEC ODLUKE O SUDBINI SVETA: Tri bitna državnika se sastaju sledećeg meseca
Foto: AP 2016

Konačno

MAJ MESEC ODLUKE O SUDBINI SVETA: Tri bitna državnika se sastaju sledećeg meseca

Planeta -

Turski predsednik Tajip Erdogan sastaje se u maju sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom a potom i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, a glavna tema razgovora će biti terorizam, javlja u petak Reuters.

Kako je objavio Kremlj, do susreta Erdogana i Putina doći će 3. maja a u Sočiju. Prema najavama, u središtu razgovora će biti borba protiv terorizma kao i stanje na Bliskom istoku, sa posebnim naglaskom na Siriju.Erdogan i Tramp sastat će se sredinom maja i tom će prilikom Erdogan pokušati uveriti američkog predsednika da bi u zauzimanju sirijskog grada Rake iz ruku Islamske države trebale da učestvuju snage koje podržava Ankara, a ne kurdske snage koje turske vlasti smatraju terorističkom pretnjom.

Erdogan je kazao da podeška Vašingtona kurdskim Jedinicama narodne zaštite (YPG) šteti “duhu solidarnosti” s Turskom, ali da veruje da dve zemlje, sa Trampom kao predsednikom, mogu otvoriti novu stranicu u svojim odnosima.

Turska ne krije da je već duže vreme nezadovoljna američkom podrškom YPG-u, koji Pentagon doživljava kao pouzdanog partnera u Siriji. Ankara, pak, te snage sirijskih Kurda vidi kao neprijateljsku silu povezanu s Radničkom strankom Kurdistana (PKK) koja već tri decenije vodi pobunu protiv Turske.

“Zašto tražiti pomoć od terorističke organizacije. Mi smo tu. Turska, koalicione snage predvođene SAD-om i Slobodna sirijska vojska zajedno mogu izbrisati ID. To za nas nije težak zadatak”, kazao je Erdogan na konferenciji u Istanbulu.

"Vjerujem da to možemo postići i to ću reći Trampu”, dodao je Erdogan. Ankara se pribojava stvaranja kurdskog područja duž svoje južne granice jer bi mogla biti korištena kao podrška kurdskoj pobuni u Turskoj i jačanju ambicija za uspostavu kurdske države u kojoj bi se našao i deo turskog teritorija.

Turska ima za cilj da prekine kurdske vojne aktivnostima zapadno od Eufrata.Odnosi SAD-a i Turske zahladili su u doba administracije Baraka Obame pa se Ankara nada da bi s novim predsednikom moglo doći do poboljšanja odnosa.“Vidim naznake da će Tramp zauzeti odlučnije stajalište u borbi protiv terorizma i okončanju državnog terora u Siriji”, rekao je Erdogan.

(Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track