MAJMUN NAPRAVIO HAOS: Pao na transformator, pola Kenije ostalo bez struje!
Foto: AP

Nestašna životinja

MAJMUN NAPRAVIO HAOS: Pao na transformator, pola Kenije ostalo bez struje!

Planeta -

Veći deo Kenije je četiri sata bio bez struje zbog kvara izazvanog padom majmuna na transformator termoelektrane Gitaru.

Incident se dogodio u utorak oko podne kada se majmun popeo na krov hidrocentrale u Gitaru, u centru zemlje, a zatim pao na transformator, zbog čega je iz mreže "iskočilo" 180 megavata električne energije, što je izazvalo blokadu u snabdevanju struje širom Kenije, navodi se u saopštenju KenGena.

BBC prenosi da KenGen ima kvalitetnu odbranu od napada divljih životinja na njihove instalacije, a snabdevanje strujom je obnovljeno skoro četiri sata posle incidenta.

"Žao nam je zbog ovog izolovanog incidenta, kompanija traži načine za dalje unapredenje bezbednosti od životinja na svim našim termoelektranama" piše u saopštenju.

Nesrećni majmun, koji pripada druželjubivoj vrsti vervet, preživeo je pad i predat je Kenijskoj službi za faunu, navela je kompanija KenGen.

Gitaru je jedna od najvećih hidrocentrala u istočnoj Africi, nalazi se 180 kilometara severoistočno od Najrobija, i jedan je od glavnih izvora energije u zemlji.

(Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track