MEĐU NJIMA JE I ŽENA: Ovo su najveća čudovišta iz Hitlerove legije lekara monstruma
Foto: Wikipedia

Mengele nije jedini

MEĐU NJIMA JE I ŽENA: Ovo su najveća čudovišta iz Hitlerove legije lekara monstruma

Planeta -
Svi znaju za monstruozne zločine koje su nacistički doktori izvodili u vreme Hitlerovog režima. Ipak, dok je većini prva asocijacija ime zloglasnog nacističkog "anđela smrti", doktora Jozefa Mengelea, popis monstruoznih nemačkih lekara je mnogo duži, a na njemu ima i žena.

1. Fridrih Vegner

Većina lekara pridružila se nacistima da bi zadržala dozvolu za rad. Među njima nije bio patolog Vegner, član nacističkog pokreta od vremena pre nego što je Hitler preuzeo rukovodeću palicu. Time je zaslužio visoku poziciju u vojnim krugovima i postao je visoko rangiran doktor među nacistima. Danas je prisutan u medicini zbog retke bolesti koja nosi njegovo ime - Vegnerova granulomatoza.

Wegner je bio zadužen za jevrejska geto naselja u Poljskoj gdje je vršio različite medicinske eksperimente u logorima. Sve do svoje smrti 1990. godine bio je cenjen jer je njegova prošlost bila dobro skrivena. Iako je opšte poznato da je učestvovao u brojnim nacističkim zločinima o tome nažalost nema nikakvog pisanog traga.

2. Ernst-Robert Gravic

Nemački psihijatar koji je tokom Drugog svetskog rata pokušao da iskoreni homoseksualce, bolne eksperimente je sprovodio u nacističkim koncentracionim logorima. Bio je odgovoran za autorizaciju medicinskih eksperimenata nad ljudima u logorima i odlučivao je o tome koji će se gasovi koristiti za ubijanje u komorama.

3. Fridrih Mauc

Bio je uspešan psihijatar tekom 30-ih godina, a njegova karijera zastala je početkom vladavine nacističkog režima jer je bio apolitičan i nije zastupao Hitlerove stavove. Sebe je nazvao dobrim i moralnim lekaro, ali istina, koja je kasnije izašla na videlo, pokatala se drugačijom.

Njegov naučni rad okarakterisan je kao izuzetno loš, a njegovo glavno područje rada, psihoterapija, u ono vreme nije bila popularna. Kada je shvatio da nailazi na otpor priključio se nacistima. Bio je zadužen za eutanaziju odraslih osoba koji "ne zaslužuju da žive". Bio je zadužen za planiranje masovnih ubistava, a učestvovao je i u Holokaustu.

4. Hans Ejzele

Ejzele je bio poznat kao dobar čovek sve dok nije imenovan za glavnog psihijatra koncentracionog logora u Bukenvaldu. Okolnosti u kojima se našao pretvorile su ga u čudovište. Logor u Bukenvaldu bio je logor za okorele komunističke zatvorenike, u kojem su teror provodili neki od najgorih sadista koje je nacistički režim imao na raspolaganju.

Ejzele je postao poznat po svojim brutalnim eksperimentima, redovno je učestvovao u ubistvima i mučenju zatvorenika. Tako je postao poznat kao "Mesar iz Bukenvalda".

Hans Ejzele Foto Wikipedia US Army
Hans Ejzele Foto Wikipedia US Army

5. Klaus Šiling

Pre rata bio je najpoznatiji doktor na polju tropskih bolesti. Iako je već bio u penziji, na poziv Hajnriha Himlera vratio se u službu kao menadžer projekta za razvoj lekova protiv malarije. Kako nije želeo da ide u Afriku, eksperimente je sprovodio u logoru Dahau u Poljskoj.

Pacijente bi najpre zarazio malarijom, a potom im je davao eksperimentalne medicinske koktele. U Nirnbergu je osuđen na smrt vešanjem.

Klaus Šiling Foto Wikipedia US Army
Klaus Šiling Foto Wikipedia US Army

6. Herta Oberhauzer

Herta Oberhauzer je dokaz da nezamislivi ratni zločini nisu bili rezervisani samo za muškarce. Kao psihijatar u logoru u Ravensbruku bila je specijalizovana za brutalne eksperimente koji su se izvodili nad ženama i decom. Namerno bi ranila zatvorenike, a potom na otvorene rane nanosila bakterije sa predmeta poput odlomljenog stakla, zarđalih eksera i sličnih predmeta.

Njene žrtve su u agoniji i bolu molile da im oduzme život. Ubila bi ih injekcijama, uljem ili benzinom, a njihovo je umiranje trajalo nekoliko minuta u kojima su u potpunosti bili pri svesti. Potom bi odstranjivala organe i udove na kojima bi vršila daljnje eksperimente.

Godine 1947. osuđena je na 20 godina zatvora. no zbog dobrog vladanja 1952. je puštena na slobodu.

Herta Oberhauzer Foto Wikipedia
Herta Oberhauzer Foto Wikipedia

7. Hubertus Strughold

Njemački lekar i naučnik bio je vodeći stručnjak sveta na polju istraživanja uticaja svemira na ljudsko telo. Posle rata otišao je u SAD gde je radio za Američke vazdušne snage i NASA. Zbog doprinosa na području fizičkih i psihofizičkih uticaja bestežinskog stanja na organizam nazvan je "ocem svemirske medicine".

Povezanost sa nacističkim režimom otkrivena je tek nakon njegove smrti. Bio je nadležan za obuku lekara koji su izvodili eksperimente na Jevrejima u logoru Dahau. Ti eksperimenti su uključivali podvrgavanje ljudi ekstremno niskim temperaturama poput uranjanja u ledenu vodu koja bi dovela do prestanka rada srca. Takva "istraživanja" vršena su i nad decom.

8. Albert Vidman

Ovaj leker učestvovao je već u ranim fazama uvođenja nacističkog programa eutanazije. Bio je jedan od doktora koji su odlučivali o metodama ubijanja i određivanja gasova i hemikalija koje će se koristiti za masovna ubistva. Bio je glavni u programu eutanazije dece. Pravio je nove otrove i drugim lekarima držao je obuku za ubijanje dece smrtonosnim injekcijama.

Osim regularnih otrova njegova specijalnost bila je uvođenje eksploziva za masovno istrebljivanje ruskih zatvorenika. Još jedan od bolesnih eksperimenata koje je sprovodio bio je onaj s izduvnim gasovima automobila koji su ispunjavali vozila u kojima su prevoženi zatvorenici.

9. Joakim Mrugovski

Mrugovski je bio šef svih projekata "rasne čistoće". Misija je bila uništavanje svih koji nisu bili dostojni života u Rajhu. Mrugovski je imao značajnu ulogu u snabdevanju nacističkih snaga hidrocijanidom, kiselinom i otrovom kojim su ubijani Jevreji kao i ostali "nepodobni".

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track