MEKEJN: Obama je direktno odgovoran za ubistva u Orlandu
Foto: AP

Osudio predsednika

MEKEJN: Obama je direktno odgovoran za ubistva u Orlandu

Planeta -

Republikanski senator i predsednički kandidat na izborima 2008. godine Džon Mekejn izjavio je da je za masovna ubistva u Orlandu direktno odgovoran predsednik Barak Obama, jer je propustio priliku da uguši uspon ISIL-a.

"Obama je direktno odgovoran za napad u Orlandu, jer kada je povukao sve američke vojnike iz Iraka Al Kaida se prebacila u Siriju i transformisala u ISIL. Zbog Obame ID je danas to što jeste, samo zbog njegovih grešaka", kazao je Mekejn.

Barak Obama, Foto: AP
Barak Obama, Foto: AP

Ubica Omar Matin je, prema određenim tvrdnjama, iskazao odanost ID, pa čak i Al Kaidi i Hezbolahu, koji imaju čak i suprotstavljene ideologije.

Ipak, Mekejn je kasnije rekao kako je njegova izjava lapsus te da nije mislio da je Obama lično odgovoran za ubistva, već da je mislio na kompletnu predsedničku nacionalnu sigurnost.

Omar Matin, Foto: AP
Omar Matin, Foto: AP

Republikanski kandidat na predstojećim predsedničkim izborima u SAD-u Donald Tramp je rekao da mu je sumnjivo što Obama ne osuđuje pojedine napade koje izvodi Islamska država. Tramp je govorio i da je Obama još sumnjiviji samim tim što je musliman i što postoje teorije zavere da je rođen van SAD-a.

Tramp je takođe optužio Obamu da nikada ne koristi termine "radikalni islamski terorizam".

"Šta bih postigao ako bih koristio takve reči? Šta bi to promenilo? Da li bi ISIL onda manje ubijao Amerikance i da li bismo imali više saveznika u borbi protiv ISIL-a? Hoće li to pomoći našoj vojnoj strategiji? Odgovor je ne. Ako određenu pretnju zovemo drugim imenom, to ne znači da će ta pretnja nestati", rekao je Obama.

(AP/Klix.ba)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track